Kocaeli'de uygulanan sathi kaplama uygulamaları, sathi kaplamalarda meydana gelen bozulmalar
Chip seal applications in the boundary of Kocaeli city
- Tez No: 292783
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sathi Kaplamalar, Sathi kaplama tarımı, sathi kaplama malzemeleri, bozulmalar, Chip seal, Chip seal design, chip seal materials, deteriorations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sathi kaplamalar, düşük trafik hacimli kesimlerde yaygın olarak kullanılan bir kaplama türüdür. Ülkemizde, gerek Karayolları Genel Müdürlüğü' ne ait yol ağında, özellikle il özel idarelerine ait yol ağında yaygın olarak sathi kaplamalar kullanılmaktadır. Trafik hacminin belli bir değerin altında olması durumunda sathi kaplama düşük maliyete sahip ve yapımı kolay çözümler sunmaktadır. Kocaeli genelinde karayollarının 1140 km'si sathi kaplama yollardan oluşmaktadır. Kocaeli genel nüfusunun yüzölçümüne oranla yüzde 25 olan bir kesim kırsal kesimlerde yaşamaktadır. Kocaeli'nin nüfus ve coğrafi koşulları göz önüne alındığında, sathi kaplama yolların yapılmasına uygun bir şehir olduğu görülmektedir. Yapılan sathi kaplamaların, hem taşıt trafiğine hizmet vermesi hem de ekonomik açıdan yol yapımı için ayrılan bütçelere fazla yük getirmemesi istenilmektedir. Bu durumda sathi kaplama yolların işlevsellik, amaca uygunluk açısından, Kocaelide uygulanması kaçınılmaz hale gelmektedir. Tezde, sathi kaplamaların tasarımı, malzemeleri, yapımı ve bozulmalarından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chip seal a pavement type which is often used for sections having low traffic volume. Chip seal is widely used in road networks of General Directory of Highays and especially of Special Administration Fund. If the traffic volume is lower than a certain value the chip seal gives economic and rapid construction solutions. Highways of Kocaeli region has 1140 km the chip seal type pavements. 25 percent of population of Kocaeli lives in rural areas. When considered population and geographic conditions, Kocaeli is suitable for the chip seal. It is desired that the chip seal has not got a large influence on allocated budgets while giving service to traffic in an economic way. In this case, the chip seal is inevitable for Kocaeli region for both functionality and expediency. In the thesis, the chip seal design, materials, construction and deteriorations are mentioned.