Fizik dersinde simülasyon destekli yazılımın öğrencilerin akademik başarısına, tutumlarına ve kalıcılığa etkisi
Effects of using simulation-aided software in physics lessons on students? academic performance and attitudes and on permanence
  1. Tez No: 292849
  2. Yazar: ZELAL GÜVERCİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, Fizik Eğitimi, Bilgisayar Destekli Eğitim, Simülasyon Destekli Yazılım ile Eğitim, Computer, Physics Education, Computer-Aided Education, Education Through Simulation-Aided Software
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim 9. Sınıf fizik dersinde simülasyon destekli yazılım yardımıyla eğitimin öğrencilerin akademik başarısına, derse karşı tutumlarına ve kalıcılığa etkisini araştırmak amacıyla yapılan deneysel bir çalışmadır.Araştırma, 2008/2009 eğitim öğretim yılının birinci yarıyılında, Adana ili Seyhan ilçesi Ramazan Atıl Lisesinde gerçekleştirilmiştir. İlk olarak tüm dokuzuncu sınıflardan yansız olarak iki sınıf belirlenmiştir. Random yolla 9 D sınıfı deney ve 9 F sınıfı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubu 50, kontrol grubu 52 kişiden oluşmaktadır. Araştırma süresince deney grubu olan 9 D sınıfında geleneksel öğretimin yanı sıra simülasyon destekli yazılım ile, kontrol grubu olan 9 F sınıfında ise sadece geleneksel öğretim yöntemiyle ders işlenmiştir.Bu araştırmada öğrencilerin akademik başarısını ve kalıcılığı ölçmek için Fizik Başarı Testi (FBT), derse karşı tutumlarını ölçmek için ise Fizik Tutum Anketi (FTA) kullanılmıştır. Veriler SPSS 11.0 for Windows paket programında aritmetik ortalama, standart sapma, kovaryans analizi, bağımsız gruplar t- testi, mann whitney-u testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırma verilerinin analizlerinde, Bağımsız Gruplar T-Testi ve Mann Whitney- U Testi kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; (1) deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin Fizik Başarı Testi son test puanları ile ön test puanlarının farkları arasında deney grubu lehine anlamlı fark vardır, (2) deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin Fizik Başarı Testi kalıcılık puanları ile son test puanlarının farkları arasında kontrol gurubu lehine anlamlı bir fark vardır, (3) deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin Fizik Tutum Anketi son test puanları ile ön test puanlarının farkları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır, (4) deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin Fizik Tutum Anketi kalıcılık puanları ile son test puanları farkları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This is an experimental study conducted with the purpose of exploring the effects of using simulation-aided software in ninth grade physics lessons on students? academic achievement and attitudes towards lesson and permanence.The research was carried out at Ramazan Atıl High School placing in Adana city Seyhan district in 2008/2009 education year first semester. First, two classrooms were chosen randomly from among the all of the ninth grade classrooms. Second, through random selection method, 9-D class was selected as the experimental group and 9-F class as the control group. Experimental group consist of 50 students, control group consist of 52 students. During the research, simulation-aided software was used in 9-D class in addition to traditional education methods, while 9-F class was subjected only to traditional education methods.In this research, Physics Achievement Test (PAT) was also used in order to measure academic success of students and permanence and Physics Attitude Survey (PAS) was used for assess their attitudes towards the lesson. The data obtained were analyzed by use of SPSS 11.0 for Windows package software, through statistical methods such as arithmetical mean, standard deviation, covariance analysis, independent samples t test and mann whitney-u test.Independent samples t test and Mann Whitney- U tests were used to analyze the data. Based on the findings of the research, following conclusions were reached; there is a significant difference between the students included in the experimental group and in the control group in favor the of experimental group, in terms of the difference between Physics Achievement Test final-test scores and pre-test scores; (2) there is a significant difference between the students included in the experimental group and in the control group in favor the of control group, in terms of the difference between Physics Achievement Test permanence scores and final-test scores (3) there is not a significant difference between the students included in the experimental group and in the control group in terms of the difference between Physics Attitude Survey final-test scores and pre-test scores, (4) there is not a significant difference between the students included in the experimental group and in the control group in terms of the difference between Physics Attitude Survey permanence scores and final-test scores.