Din kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi ile ilgili gazetelerdeki tartışmaların değerlendirilmesi (2003-2006)
Evaluation of the discussions about religious culture and ethics course in newspapers (2003-2006)
  1. Tez No: 292862
  2. Yazar: RAMAZAN DİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Din Eğitimi, Din Öğretimi, Okulda Din Dersi, Gazeteler: Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Şafak, Zaman, Religious culture and ethics, Religious Education, Religios Teaching, Religious Education İn School, Journals: Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Şafak, Zaman
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmada, 2003-2006 yılları arasında, Türkiye'de çıkan günlük gazetelerin içinden Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Şafak ve Zaman örneklem olarak seçilmiş; DKAB Dersi ile ilgili yazılar incelenmiştir.İncelenen gazete yazılarında DKAB Dersi ile ilgili yazılar temalara ve kategorilere göre sınıflandırılmıştır. Bu kategorik sınıflandırmaya göre yazıların içerik analizi yapılmış, analiz sonuçlarına göre değerlendirilmiştir.Gazete yazılarında DKAB Dersinin statüsü, programı ve öğretmenine ilişkin tartışmaların yer aldığı görülmüştür. Bu tartışmalar ağırlıklı olarak DKAB Dersinin statüsünü konu edinmiştir.DKAB Dersi ile ilgili tartışmalara en çok yer veren gazete Cumhuriyet'tir. Cumhuriyet Gazetesi, okullardaki DKAB Dersi ile ilgili tartışmalarda, bu dersin varlığını olumsuzlayan bir yaklaşım ortaya koymuştur.Milliyet Gazetesi DKAB Dersinin okullardaki varlığına ilişkin olumlu ve olumsuz yazılara bir arada yer vermiştir. Ancak söz konusu gazetede, olumsuz yazıların olumlu yazılara göre daha fazla olduğu görülmüştür.Yeni Şafak, DKAB Dersinin varlığını destekleyen yazılara en çok yer veren gazetedir. Zaman Gazetesi'nde DKAB Dersinin varlığına itiraz niteliğinde yazılar yer almasına rağmen bu dersle ilgili olumlu yazıların daha fazla olduğu görülmüştür.Örneklemde yer alan gazetelerde, DKAB Dersi konusunda ideolojik yaklaşımlar dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, , Cumhuriyet, Milliyet,Yeni Şafak and Zaman published between 2003-2006 were chosen as a sample among the Turkish daily newspapers; articles related religious lesson of the in these journals were studied.Articles were classified according to themes and categories. According to this categorical classification content analysis was performed and it was evaluated.It was seen that arguments about the status of religious culture and ethics course, program and teachers were taken place at newspaper articles. This discussion is mainly subjected to the status of DKAB course.Cumhuriyet is the most mentioned newspaper about debates of DKAB course. Cumhuriyet revealed a negative approach to presence of this course in schools.Milliyet gave a combination of positive and negative approach concerning the existence of DKAB course in schools. However in that newspaper, it was seen that there were more negative articles than positive.Yeni Şafak is mostly gives way supporting articles on existence of DKAB course. However there were some objections concerning the existence of DKAB course in Zaman, it was seen that there were more positive articles on this course.In these newspapers, along with keeping an important place of ideological approaches of DKAB course, there were arguments about how the DKAB courses should be .