Robinson Crusoe: Defoe's deceptive legend of capitalism
Robinson Crusoe: Defoe'nun aldatıcı kapitalizm efsanesi
  1. Tez No: 292933
  2. Yazar: NURCAN SALTOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, Merkantilizm, Protestanlık, Psikoloji, Capitalism, Mercantilism, Protestantism, Psychology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Daniel Defoe, The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe, of York (1719) adlı eserinde Britanya'da merkantilist düzenden kapitalist düzene geçişin yaşandığı çalkantılı dönemi anlatır. Ancak Defoe, kapitalist düzenin yozlaştırıcı etkisini ortaya koyduğunun bilincinde değildir. Aslında roman, bu ekonomik sistemin insan emeğini sömüren ve insanın ruhunu tahrip eden bir düzen olduğunu göstermektedir. Her şeyi kazanca dönüştürdüğü için ?homo-economicus? olarak da adlandıran Robinson Crusoe karakteri aracılığıyla Defoe, farkında olmadan kapitalist kültürün özünü oluşturan insan doğasındaki bozukluğun kısır bir döngüde kapitalist bireyi nasıl oluşturduğunu anlatır. Crusoe ?ilk günah?ıyla insan dâhil her şeyi sömürülecek bir kaynaktanibaret gören bir karakterdir. Sevgi, arkadaşlık, sadakat gibi tüm insani duygulardan ve her türlü ahlaki değerden uzak olan Crusoe, ikiyüzlülüğü ve sosyal statüsünü yükseltme arzusuyla kendini ortaya koyar. Merkantilist düzenden kapitalist düzene geçiş sürecini yaşayan bir birey olarak Crusoe'nun babasıyla yaşadığı çatışma, sergilediği psikolojik dengesizlikler ve sürekli değişen ruh hali bu dönüşümün karakter üzerindeki sonuçlarıdır. Böylelikle, romanın başkahramanı 18. yüzyılın başında İngiliz toplumunda yaşanan bu sancılı geçiş sürecini temsil eder ve oluşmakta olan kapitalist düzen hakkında bilgi verir.
Özet (Çeviri)
Daniel Defoe?s The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe, of York (1719), depicts the turbulent period of economic transition in Britain from the mercantilist to the capitalist order. Unintentionally, the novel reveals the corrupting influence of capitalist order on man: the work discloses that this economic system is exploitative of human labor, and disruptive of human psychology. Through the disrupted personality of Robinson Crusoe, the major character of the work, who can be labeled as ?homo-economicus? since he turns everything into profit, Defoe inadvertently depicts the inherent human defect in man which constitutes the core of the capitalist culture, and which, in a vicious circle, creates the capitalist individual: Crusoe, with his ?original sin,? sees everything, including man, as the material to be exploited. Having nosense of humane passions such as love, friendship, devotion, and without any moral principles, he is recognized only with his hypocritical acts, and with his will to rise on the social ladder. As an individual living during the transition from the mercantilist to the capitalist order, his conflict with his father, his psychological instability, and his shifting mood, are the results of such a transition. Hence, the title character of the novel comes to embody the painful process of transformation in the British society of the early 18th century, and gives ample information about the burgeoning capitalist order.