Postcolonial reading of Daniel Defoe's Robinson Crusoe: A contextual study of mimicry, hybridity and subalternity
Daniel Defoe'nun Robinson Crusoe eserindeki koloni sonrası: Taklit, melezlik ve maduniyet bağlamında
- Tez No: 743131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kolonyalizm, Koloni Sonrası, Taklit, Melezleşme, Maduniyet, Colonialism, Postcoloniality, Mimicry, Hybridity, Subalternity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Daniel Defoe'nun Robinson Crusoe eserindeki koloni sonrası: Taklit, Melezlik ve Maduniyet bağlamında“Daniel Defoe'nun Robinson Crusoe eserindeki sömürgecilik: Taklit, Melezlik ve Maduniyet bağlamında”başlıklı bu tez Daniel Defoe'nin Robinson Crusoe eserindeki taklit, melezlik ve maduniyetin nasıl temsil edildiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma Crusoe ve babası arasındaki anlaşmazlığa ek olarak, Crusoe ve Friday arasındaki sınıfsal farkı da ele alıp, diğer yerlilerin nasıl betimlenildiklerine koloni ve koloni sonrası açılardan inceleyecektir. Bu bağlamda, bu tez Crusoe'nin koloni geçmişinden kaynaklı Crusoe'nin dünyaya bakışı ve tavrını tartışacaktır. Ayrıca, Crusoe'nin ıssız ada üzerindeki politikasını betimlemek için homo-economicus teriminin işlendiği roman dahilinde, kolonyalizm ve imperyalism arasındaki etkileşimi gözden geçirecektir. Bu tez Robinson Crusoe'deki karakterler ve ada üzerinde kolonyalismin çarpıcı etkisini romanın nasıl sunduğunu ortaya koyacaktır. Roman, Crusoe her şeyi kendi çıkarı uğruna yaptığı için, Crusoe'nin insanlar arasındaki sabit sömürgeci mentalitesini açığa çıkaracaktır. Defoe, Crusoe otoritesiyle toprağı işleme, köşeyi dönme, koloni ve koloni sonrasını temsil etme ve hem insanlara hem de toprağa baskı kurma gibi kendi arzularına ulaşmaya çalıştığından, Crusoe'nin obsesif koloni mentalitesini ve adada yaşayan insanlar üzerindeki tavırlarını tasvir etmektedir. Karakterlerin tavırları, konuşmaları, ve mentaliteleri göz önüne alındığında taklit, melezlik ve maduniyet ana temalardır ve bunların olayların akışına, Crusoe'nin öteki benliğini artırmada etkisi olmaktadır. Bu bağlamda, bu tez kolonyal taklitin, melezleşmenin, maduniyetin Crusoe'nin Avrupa kültürü, Protestant dini, ve İngilizce dili için avantajlı olup olmadığını değerlendirecektir. Bu çalışma ayrıca Crusoe Avrupalı olmayan maduniyetleri kendisini taklit etmeye zorlayıp, kendi kültürüyle onları harmanladığı için, bu ögelerin Friday üzerindeki etkilerini ele alacaktır. Bu tez Defoe'nin şah eserinde koloni ve koloni sonrası taklit, hibritleşme, maduniyet nasıl ustalıkla işlediğini gözlemleyecektir. Buna ek olarak, sömürgecilik ve emperyalizm yoluyla kolonyalizmin maduniyet karakterleri taklite yönlendirdiğine, melezleşmeyle sonuçlandığına bakacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis, entitled“Postcolonial Reading of Daniel Defoe's Robinson Crusoe: a contextual study of Mimicry, Hybridity and Subalternity”purports to explore the representation of mimicry, hybridity and subalternity in Daniel Defoe's Robinson Crusoe. This work considers the class struggle between the characters Crusoe and Friday as well as the strife between Crusoe and his father, and how other natives are illustrated in the novel through colonial and postcolonial lenses. In this respect, this thesis enquires into the formation of Crusoe's behaviour and worldview, which stem from his colonial background. Additionally, it explores the interplay between colonialism and imperialism within the novel, where the term homo-economicus will be employed to describe Crusoe's policy over the solitary island. The thesis explores how the novel disseminates the corruptive impact of colonialism on the island and on the characters in Robinson Crusoe. The novel reveals that Crusoe's steadfast colonial standpoint is exploitative of humans since he makes everything for his own gain. Defoe delineates Crusoe's obsessive colonial mind and his attitude over the islanders as he seeks to obtain his desires, namely cultivate the land, earn a lot of money, represent colonialism and postcolonialism and force both land and people under his command. Mimicry, hybridity, subalternity are the key themes when considering the characters' behaviour, speech, and mentalities – they affect the course of events, prompting the growth of Crusoe's alter ego. In this respect, this thesis considers whether colonial mimicry, hybridity, subalternity are advantageous or disadvantageous for Crusoe's European culture, his Protestant religion and his English language. This work also explores the impact of these elements on Friday since Crusoe impels subaltern non-Europeans to mimic him, resulting in their hybridization as their own cultural elements are mixed with Crusoe's. This thesis considers how Defoe subtly represents colonial and postcolonial mimicry, hybridity, subalternity in his magnum opus. On the top of this, it highlights the way in which colonialism conducts subaltern characters to mimicry, resulting in hybridization, through a process of exploitation and imperialism.