Design and production of a liquid propellant ramyet
Sıvı yakıtlı ramyet tasarımı ve imalatı
- Tez No: 29294
 - Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF ALEMDAROĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Ramjet, Yanma, Sonlu Hızlardaki Kimyasal Tepkimeler, Yandan Dolmalı Yanma Odası, Ramjet, Combustion, Finite Rate Chemical Reactions, Side-dump Combustor
 - Yıl: 1993
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz SIVI YAKITLI RAMJET TASARIMI VE İMALATI ARKUN, Uğur Ömer Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz ALEMDARO?LU EylüL 1993, 82 sayfa. Çalışma, içerik olarak birbirini tamamlayan iki bölümden oluşmuştur. İlk bölümün amacı, bir sıvı yakıtlı ramjet motoru tasarlamak, imal etmek ve denemektir. Tasarım işlemi sırasında, motor parçalarının yanı sıra yakıt, ateşleyici ve ölçüm sistemleri de tasarlanmıştır. İmalat aşamasının sonucunda, motor parçalan ve destek sistemleri bir deney düzeni oluşturacak şekilde bir araya getirilmiştir. Geliştirme aşamaları sırasında, on değişik motor denenmiştir. Bu motorlardan son yedi tanesi, ramjet motorunun geliştirme aşamalarını gösterir. Onuncu motor, sonuçta elde edilen prototiptir ve üzerinde performansının belirlenmesi için denemeler yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, kimyasal tepkime halindeki gaz ya da sıvı yakıt karışımlarının iç akışlarının modellenmesi için bir sayısal çözücünün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Tek boyutlu, değişken kesit alanlı Euler denklemleri,“Flux Vector Splitting”yöntemiyle çözülerek iç akış modellenmiştir. Sonlu hızlardaki kimyasal tepkimelerin akış alam üzerindeki etkisi, gevşek bağlantılı bir kimya modeli kullanılarak çözülmüştür. Yöntem, çeşitli deneme durumları kullanılarak gerçeklenmiştir. Tüm çalışmanın sonucunda, bu metot kullanılarak mevcut ramjet motor geometrisi çözülmüş ve elde edilen sonuçlar, deneysel sonuçlarla karşdaştmlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND PRODUCTION OF A LIQUID PROPELLANT RAMJET ARKUN, Uğur Ömer M. S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz ALEMDARO?LU September, 1993, 82 pages. The study consists of two parte which are complementary to each other. The purpose of the first part consists of design, production and testing of a liquid propellant ramjet engine. During the design process, not only the engine components but the fuel, ignition and measurement systems are designed as well. At the end of the production phase, all engine components and support systems are assembled in the form of a test bench. During the whole development process, ten different engines are operated of which the last seven represent the design phases of the ramjet engine. The tenth engine is the final prototype and tests are conducted in order to specify its performance parameters. The purpose of the second part of the study is to develop a numerical tool for the analysis of chemically reacting internal flows. In the solution, quasi-one-dimensional Euier equations are solved by using a“Flux Vector Splitting ”algorithm. The effect of finite rate chemical reactions on the flow field are modeled by using a loosely coupled chemistry model. The code is verified by using various test cases. As a result of the whole study, the numerical tool is applied to the present ramjet engine geometry and the numerical results are compared with the experimental ones.