Developing turbulent boundary layer along a corner
Köşe boyunca gelişen türbülanslı sınır tabaka
  1. Tez No: 29295
  2. Yazar: BAHADIR ALKIŞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT CIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Duvar kayma gerilmesi, hız dağılımı, Wall shear stress, velocity distribution
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz KÖŞE BOYUNCA GELİŞEN TÜRBÜLANSLI SINIR TABAKA ALKIŞLAR, Bahadır Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Cahit Çıray Eylül 1993, 97 Sayfa. Bu çalışmada, aynı geçmişi olan sıkıştırılamaz türbülanslı sınır tabakaların geliştiği köşe boyunca duvar kayma gerilmesi elde edilmiştir. Bu amaçla, düşük hızlı kapalı devre rüzgar tünelinin test odasına dik açılı bir köşe yerleştirilmiştir. Bu çalışmanın deneysel kısmını otomatikleştirmek için otomatik bir öteleme mekanizması tasarlanmış, test odasına yerleştirilmiş ve etkileşimli bilgisayar programı yazılmıştır. Islak çevreye dik kesitlerde hızların logaritmik değiştiği varsayılarak duvar kayma gerilmelerinin elde edilmesinde yarı-teorik yaklaşım kullanılmıştır. Köşedeki kesitlerde boyutsuz kayma gerilmeleri, a, ve A, B sabitleri, logaritmik formdaki düzgün hız dağılımından bulunmuştur. Bu amaçla doğrusal olmayan denklem takımı ölçüm verileri kullanılarak bir bilgisayar programıyla iteratif olarak çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING TURBULENT BOUNDARY LAYER ALONG A CORNER ALKIŞLAR, Bahadır M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Cahit ÇIRAY September 1993, 97 pages. In this study, the wall shear stress distribution is determined along a corner in which incompressible turbulent boundary layers with the same history develope. For this purpose, a right angled corner is placed into the test section of recirculating type low speed wind tunnel. A new automated traverse system is designed, installed on the test section and an interactive control program is written to automate the experimental part of this work. A semi-theoretical approach is used to determine the wall shear stress distribution assuming the validity of logarithmic velocity distribution along perpendiculars to the wetted perimeter. Dimensionless shear stresses a, and a single pair of constants A and B at the cross-sections in the corner are determined from a unified velocity distribution of the logarithmic form by solving the non-linear equations with an iterative process using the measured data by a computer program.