Teos antik kenti doğu Yunan kaseleri
East Greek pottery found in teos
- Tez No: 292983
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Teos, M.Ö. 8. ve 7. yüzyıl, Doğu Yunan Seramiği, kotyle, Kuşlu skyphos, rozetli skyphos, meanderli skyphos, bantlı skyphos, lotuslu skyphos, Teos, 8th and 6th Century B.C, East Greek Pottery, kotyle, bird bowl, rosette bowl, meander bowl, banded bowl, lotus bowl
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın konusu, 1962-1965 yılları arasında Prof.Dr.Baki ÖĞÜN ve Prof.Dr.Yusuf BOYSAL tarafından Teos kentinde yürütülen kazı ve sondajlarda elde edilen bir grup Doğu Yunan seramiğidir. Çalışmaya konu olan 53 parça, Teos antik tiyatrosunun güneyinde açılan ?E? çukurundan gelmektedir. Kazı çalışmalarını yürüten hafirleri tarafından Rhodos kökenli Doğu Yunan üretimi seramik buluntularından bahsedilse de elimizdeki parçalar ilk kez bu çalışmayla ayrıntılı olarak incelenmiştir.Teos ?E? sondajı çalışmalarından ele geçen Doğu Yunan üretimi kotyle ve skyphoslar genel olarak M.Ö. 8. yüzyılın son yıllarından M.Ö. 6. yüzyılın sonuna uzanan bir zaman dilimine işaret etmektedir. Bu çalışma, Doğu Yunan seramik repertuarına bir yenilik getirmemekle beraber uzun yıllar müze deposunda unutulmuş Teos antik kentine ait bir grup malzemenin tanıtılması ile İonia Bölgesinde bu alanda yapılan çalışmalara ufak bir katkı sağlayacağına inanmaktayım.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is a group of East Greek pottery which was obtained from the excavations and test trenches carried out by Professor Prof. Dr. Baki ÖĞÜN and Prof.Dr.Yusuf BOYSAL in Teos between 1962 and 1965. It is known from the tags of the findings that 53 pieces which were the subjects of the study were obtained from the Trench ?E? excavated during the excavations carried out in the south of Teos ancient theatre. Although the excavators who carried out the excavations mentioned about the findings obtained from the Trench ?E? as East Greek vases of Rhodian origin, the available pieces were studied elaborately for the first time with this study.The East Greek production of kotyle and skyphoi obtained from the excavations in Trench ?E? usually indicate a time line extending from the end of the 8th Century B.C. to the end of the 6th Century BC. The study does not introduce an innovation to the repertoire of East Greek Pottery, however; the study will make a contribution to the study carried out in this field in the region of Ionia by bringing into open a group of pottery which has been forgotten in the storeroom of the museum for a long time and introduction of a group of material belonging to Teos ancient city.