Malzeme yönetiminde kısıtlar teorisi ile maliyet azaltımı ve bir uygulama
Decreasing cost in meterial management with the help of theory of constraints and an implementation
  1. Tez No: 293005
  2. Yazar: SAADET TİRYAKİGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme Yönetimi, Envanter Yönetim Sistemleri, Kısıtlar Teorisi, Malzeme İhtiyaç Planlaması, Davul-Tampon-İp, Stok Kontrol, Meterial Management, Inventory Management Systems, Theory of Constraints, Meterial Requirement Planing, Drum-Buffer-Rope, Inventory Control
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Malzeme Yönetimini tanımlayacak olursak, bir işletmenin var olan kapasitesini kullanarak mal ve hizmet üretmesi esnasında ihtiyaç duyulan materyalin sağlanması ve yönetilmesidir. Kısıtlar Teorisi ise işletmenin üretim kapasitesini arttırabilmesi için bünyesinde üretimin yavaşlamasına neden olan darboğazları tanımlayarak ortadan kaldırma politikasıdır.Tüketici gereksinimlerinin artması ile birlikte işletmeler arasında meydana gelen rekabet malzeme yönetiminin önemine dikkat çekmektedir. Günümüzde tüketicinin düşük fiyat karşılığında kaliteli ürünlere ulaşma isteğinin artması, işletmelerin materyal sağlama konusunda akıllı yollar arayışına neden olmuş ve materyal akışının koordine edilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. İşletmeler aynı zamanda gerçekleştirdikleri üretimin bir sonucu olarak yüksek kar sağlama amacı gütmektedirler. Kısıtlar teorisi sayesinde işletmeler, bünyelerinde en az bir tane darboğaz bulundurmanın normalde düşünülenin aksine işletmenin gelişimine katkı sağlayacağını öğrenmiş ve geleneksel muhasebe hesabının dışına çıkarak net kar hesabı anlayışının benimsenmişlerdir.Yapılan bu çalışmada ilk olarak malzeme yönetimi ve kavramlar üzerinde durulmuştur. Genel hatlarıyla malzeme yönetimi aktarıldıktan sonra kısıtlar teorisine geçiş yapılmış ve üretim sürecinde meydana getirdiği gelişmeler irdelenmiştir. Uygulama kısmında ise malzeme yönetimi ve kısıtlar teorisinin net kar üzerindeki etkileri İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Etapak Baskı Ambalaj San. Tic. A.Ş.'de gerçekleştirilen bir örnek olay çalışmasıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Meterial Management is defined as the supplyment of needs of a company that use its existent capacity inorder to produce goods and services. Theory of Constaints can be defined as a policy that finds out and tries to remove bottlenecks of the production system in a company inorder to increase the capacity.Growing requirement of consumers and competition between companies capture attention to the meterial management approach. Nowadays Companies try to discover smart ways to coordinate the meterial flow becouse consumers want to reach to the products which are cheap and high quality at the same time. Also companies want to gain profit as a result of production. At this point Theory of Constraints makes companies believe in the advantage of keeping at least one bottleneck in the system improves the capacity and adopt to the net profit approach without using accounting system.In this thesis, meterial management and the concepts were explained firstly. After explaining meterial management in general term made transition to the new approach named as Theory of Constraints and was explicated the raise of development in the production system. In the implementation part, the effect of meterial management and The Theory of Constraints on net profit with the help of the case study which was conducted at Etapak Baskı Ambalaj San. Tic. A.Ş. in Çiğli Atatürk Organize Sanayi region is analyzed.