Düz plakalı örme makinelerinde örme kumaş tasarımı
Knit fabric designing at flat knitting machines
  1. Tez No: 293019
  2. Yazar: ERDİN PEKMEZCİ AYŞEGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ALPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Flat knit fabric, flat knitting machine, tricot, design, designer, being a knitter
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada amaç; düz plakalı örme makinelerinde yapılan, örme kumaş (Triko) uygulamalarının tasarım açısından değerlendirilmesi ve bu üretim biçiminin tasarımcı tarafından nasıl kullanıldığını ortaya çıkarmaktır.Giriş bölümünde Düz Plakalı Örme Kumaş Tasarımı adlı bu tezin amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde, örmeciliğin tarihsel gelişim süreci incelenmiş, tarihte ilk örmeciliğin çıkışı, örme makinesinin keşfi ile yaygınlaşması ve günümüze kadar ki değişim süreci aşama aşama ele alınmıştır.Üçüncü bölümde, örme makineleri genel olarak sınıflandırılmış ve her biri incelenmiş, düz plakalı örme makineleri diğer örme makineleri ile kıyaslanarak makinelerin ne şekilde üretim yaptıkları belirtilmiştir.Dördüncü bölümde, düz plakalı örme makinelerinden ayrıntılı olarak söz edilmistir. Günümüzde sektörde kullanılan düz örme makineleri tek tek ele alınarak kullanım yerleri örneklerle anlatılmıştır. Bu bilgiler sektörde söz sahibi olan triko imalatçılarıyla görüşerek, ayrıca günümüzde dünyaya düz plakalı makine satan ve tasarlayan firmalarla mail yoluyla ve acentaları aracılığı ile görüşerek oluşturulmuştur.Beşinci bölümede ise , düz plakalı örme makinelerinin çalışma prensibi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bundaki amaç; tasarımcı teknik açıdan bu konuda, en azından genel olarak bilgi sahibi olması gerekliliğidir. Bu bölümde sadece düz plakalı örme makinelerinin çalışma prensibi ele alınmıştır. Ancak üçüncü bölümde, örme makinelerinin hepsi hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Bu sayede aralarındaki kullanım farkları daha iyi anlaşılacaktır.Altıncı bölümde, triko tasarımındaki süreci daha iyi anlamak ve trikonun kullanıldığı yerlere göre nasıl farklılıklar gösterdiğini açıklayabilmek için örme kumaş çeşitlerine göre bölümlere ayrılmıştır. Her bölümde örneklere geniş bir yer verilmiştir.Sonuç bölümünde ise triko tasarımcısının sahip olması gereken özellikler detaylı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Düz plakalı örme kumaş tasarımında izlenen yol diğer tekstil tasarımlarıyla benzerlik göstermesine rağmen tasarımcının bu alanda uzmanlaşmasının gerekliliği sonucuna varılmıştır.ANAHTAR KELİMELER: Düz plakalı örme kumaş, Düz plakalı örme makinesi Triko, Tasarım, Tasarımcı, Örmecilik
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the applications of flat knitting machines on knitting fabrics (tricot) from design point of view and to reveal how production methods used by designers.In the introduction; the aim, the scope and method of this thesis; designing flat knitted fabrics; are described. In this section the content is examined for easy intelligibility.In the second section, the historical development process of knitting is analyzed. Firstly the the emergence of knitting, invention and widespread availability of knitting machines and their process of change is discussed step by step.In the third section, knitting machines are classified in general and each of them studied. By comparing with other knitting machines, the manufacturing process of flat knitting machines is analyzed.In the fourth section, the flat knitting machines have been discussed in detail. the usage areas of flat knitting machines used in the industry nowadays are described with examples, explained individually. This information has been established by, interviews with the influential manufacturers in the industry, via e-mail with manufacturers and their distributors which are designing and selling the world the flat-knit machines.In the fifth section of the study, manufacturing process on the flat-knitting machines has been analyzed in detail. The goal o f this is the designer?s requirement in technical aspects of this subject, at least in general. In this section only the flat knitting machines? operating principles are discussed. However, in the third section, there are general information about knitting machines. In this way usage differences between them will be better understood.The sixth chapter is divided into sections according to the types of knitted fabric, to understand the knitwear design process better and in order to explain differences of knitwear according to its uses. In each section, a wide range of examples are included.In conclusion, the specification a knitwear designer should have revealed in detail. It was concluded that, despite the similarities with other textile designs, flat-knit fabric designers need to expertise in this area.