Numerical modelling of a flat plate hybrid solar collector for electricity production
Elektrik üretimi için kullanılan düz plakalı hidrid bir güneş kollektörünün sayısal modellenmesi
- Tez No: 93116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Hibrid Kollektör, Güneş Pilleri, Düz Plakalı Güneş Kollektörleri vı, Solar Energy, Hybrid Collector, Solar Cells, Flat Plate Solar Collector IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
oz ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN KULLANILAN DÜZ PLAKALI HİBRİD BİR GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN SAYISAL MODELLENMESİ Bayazıt, Banu Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü, Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Cemil Yamalı Şubat 2000, 134 sayfa Bu çalışmada, bir Rankine çevriminin buharlaştıncısı olarak çalışan hibrid (fotovoltaik/ısıl) bir kollektör, sayısal olarak modellenmiştir. Plaka sıcaklıklarının yükselmesinin, güneş pillerinin verimlerini düşürdüğü bilinmektedir. Bununla beraber, Rankine çevriminin verimi de artan plaka sıcaklıklarıyla artmaktadır. Bu nedenle sistem, maksimum elektrik üretimi için optimize edilmiştir. Çalışmada esas alınan çevrimde, kollektörün üzerine düşen radyasyonun bir kısmı, güneş pilinde elektriğe çevrilmekte, geri kalan kısmı ise kollektörde R- 113'ü buharlaştırmaktadır. Doymuş R-113 buharı, türbinde genişlerken elektrik TC YÜKSEKÖĞRETİM KURULUüretmekte, daha sonra yoğunlaştırıcıda soğumakta ve pompa ile kollektöre geri gönderilmektedir. Sayısal modellemede, güneş pili, kollektör plakası ve akışkamn sıcaklık dağılımları, Sonlu Farklar Tekniği kullanılarak hesaplanmaktadır. Bunun yanında, parametrelerin kollektör performansı üzerindeki etkileri incelenmiş ve Ankara'nın iklim koşulları için yapılan yıllık hesaplar sunulmuştur. Son olarak, hibrid kollektör ve sistemin 2. Kanun verimlerini incelemek amacıyla bir ekserji analizi yapılmış ve hibrid kollektör için 1. ve 2. Kanun verimleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
m aopaijoo oı jjocq paduınd uaqj 'jasuspuoo gqi ui psjooo puB auiqjnj sqi ui Aipupap saonpojd pire spiredxa jodBA ni-H pajBjniBS UI-"H aiBJodBAa oj pasn si jsaj aqi iraq: 'sjpo jbjos aqj qgnojqj Ajpupsja ojui payaAuoo XjjJBd si uoiiBipBJ jb|os ıusppuı 'uoıjBjapısuoo jspun apAo aqj iq uoipnpojd Aipupap uinuiixBui joj pazranido si uisjsXs sqi ajojsjsqx aıısoddo si psjjs aqj apAo 9upjuB>i sqj joj snqM 'sajniBjaduiai sjBjd Suisbsjoui qjiM sasBSJoap siBjd jgqjosqB sqi oj paqOBjjB sjpo jbjos sqi jo Aouspijp sq; jBqj umoibj si M pajppotu A||B0U9umu si ajoAo sui^jub^j b jo jojBJodBAS aqj sb Sudjjom jopajjoo jBuuaqi/oiBijOAOioqd puqXq b jo spBui ujsjsAs jbjos b 'Apnıs siqi uj S9§Bd f £ I '0003 A\renjq9j ijbiuba Ifui93 jojj oossy aosiAJsdng Suu99uiSug jBoiuBqosjAijo luauiiJBdaQ 'S'Yi mreg 'jizbAbq NOU3nao,ad AiiDraiDsnH mi ^oidhtiod wios araeAH aivid ivu v ao ONinnaow TVDnrawnN xovuisevFinite Difference Technique is used in numerical modelling to find the temperature distributions through the solar cell plate, absorber plate and the fluid. Besides, the effects of parameters on collector performance are investigated and annual calculations for climatic conditions of Ankara are presented. Finally, an exergy analysis is provided to observe the second law efficiencies for both the hybrid collector and the system and make a comparison between the first and second law efficiencies of the hybrid collector.