Genel üretim giderlerinin dağıtımında farklı bir yaklaşım: Faaliyet tabanlı maliyetleme ve bir çeltik işletmesinde uygulama
A different approach to distribution of the common production expense: Activity based costing and practising at a rice enterprise
  1. Tez No: 293052
  2. Yazar: ŞÜKRAN ALTIPARMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL ELAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi, Çeltik Sektörü, Cost, Activity Based Costing System, Rice Sector
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İşletmelerin rekabet ortamında karlılıklarını arttırabilmelerinin tek yolu maliyetlerini doğru bir şekilde yönetmesidir. Bunun içinde doğru bir maliyet bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Özellikle 80'li yıllardan sonra bu amaçlar doğrultusunda çağdaş maliyetleme sistemleri geliştirilmiş, bu sistemler birbirlerine alternatif olmaktan çok, birbirlerini tamamlayıcı özellik taşımaktadır. Çağdaş maliyetleme sistemlerinden olan ?Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi?, işletmelere doğru maliyet bilgileri sağlamaktadır.Bu çalışmanın amacı, değişen üretim ortamının maliyet muhasebesine etkisi ve yeni maliyet yaklaşımlarını tanıtmak ve bu maliyet yaklaşımlarından faaliyet tabanlı maliyetleme sistemini yapılan uygulama ile de sistemin işleyişini ve ortaya çıkardığı maliyet farklılığını göstermektir. Bu çerçevede çalışma konusu ilk olarak teorik açıdan ele alınmış ve sonra da çeltik sektöründeki bir üretim işletmesinde uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın teorik kısmı olan birinci bölümde, değişen üretim ortamının maliyet muhasebesine etkisi ve yeni maliyet yaklaşımları ele alınmış, ikinci bölümde ise faaliyet tabanlı maliyetleme sistemi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde faaliyet tabanlı maliyetleme sisteminin uygulaması ampirik olarak yapılmıştır.Bu kapsamda faaliyet tabanlı maliyetleme sistemi hem teorik hem de ampirik açıdan incelenmiştir. Bu yönüyle çalışma, doğru maliyet yönetimi, doğru bir fiyatlama ve doğru kararlar vermeyi sağlaması açısından stratejik bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
The only way for establishments to increase their profitability in a competition environment is to manage their costs properly. For this, they need to have the exact cost information. Especially after the 80s, modern costing systems were developed in line with this purpose; instead of being alternatives for one another, these systems have mutually complementary features. ?Activity Based Costing System?, one of the modern costing systems, provides accurate cost information for the establishments.This study aims to introduce the influence of a changing production environment on cost accounting and recent cost approaches, and it introduces activity based costing systems through these cost approaches. The study also introduces the operation of the system and the cost difference it brings about through the applications carried out. In this context, the topic of the study is first discussed theoretically and then its application is carried out in a production plant in the rice sector. In the first chapter, which is the theoretical section of the study, the influence of a changing production environment on cost accounting and recent cost approaches are discussed; in the second chapter, activity based costing systems are examined in detail. In the last chapter of the study, the application of activity based costing systems is performed experientially.Within this scope, activity based costing systems are analyzed both theoretically and experientially. In this sense, right cost management is strategically important as it assures right pricing and the rendering of right decisions.