İş sözleşmesinin kurulması ve geçerlilik koşulları
The foundation of employment contract and the validity conditions
- Tez No: 293105
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ CAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Sözleşmesinin Geçerlilik Koşulları, Şekil Kuralları, İş Sözleşmesi Yapma Ehliyeti, Sözleşme Özgürlüğü, İşverenin Yükümlülükleri, İş Sözleşmesinin Butlanı, İş Sözleşmesinin İptali, The Validity Conditions Of Employement Contract Obligations, The Licience Of The Sides Signing Freedom Of Contract, The Licience Of Employee, Employement Contract İnvalidity, Cancellation Of Employement Contract
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmanın amacı, iş sözleşmelerinin kurulması için geçerlilik koşullarının neler olduğunu ve koşulların sağlanmaması halinde sözleşmenin devamında ne tür sonuçlar doğacağını değerlendirmektir. Tez konumuz çeşitli mevcut kanunlar, yönetmelikler, mahkeme kararları, uluslararası sözleşmeler, tavsiye kararları ve doktrin göz önünde bulundurularak incelenecektir. Çalışmada da göreceğimiz gibi sözleşme özgürlüğü esas olan hukukumuzda, bir iş sözleşmesinin kurulması aşamasında kanun koyucu tarafından getirilmiş pek çok sınırlamalar mevcuttur. Bu sınırlamalar, sözleşmenin sağlıklı bir şekilde doğup, devam etmesi açısından özellik göstermektedir. Ancak kanun koyucu tarafından öngörülen kuralların uygulanmasındaki eksiklikler, sağlıksız iş sözleşmelerinin doğmasına ve devam etmesine yol açmaktadır. Bu bakımdan özellikle uluslararası ve ulusal mevzuat uygulamadaki sorunlarla karşılaştırma yapılarak incelenecektir.Çalışma, temel olarak üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, iş sözleşmesi kavramına ve unsurlarına değinilecektir. Konuyla bağlantılı olması amacıyla iş sözleşmesinin farklı türleri özellikle geçerlilik koşulları çerçevesinde yer alacaktır. İkinci bölüm, iş sözleşmesinin kuruluşundan önceki aşamalar ve kurulmasına ayrılmıştır. Bu amaçla iş ilanı, aday işçi ve işverenin tanışmaya ilişkin yükümlülükleri, işverenin işçi hakkında karar vermesini sağlayan araçlar, tarafların iş sözleşmesi yapma ehliyeti, iş sözleşmesinde şekil kuralları, iş sözleşmesi yapma yasakları ve yükümlülükleri değerlendirilecektir. İş sözleşmesinin butlanı ve iptali konusu ise son bölümün konusunu oluşturmaktadır. Bu bölümde, iş sözleşmesinin butlan ve iptal nedenleri ve sonuçları sizlere sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate what the validity conditions are and what the results will be in the case of the conditions not being provided. Our thesis subject is going to be examined carefully by looking at a variety of existing laws, regulations, court decisions, international contracts, advice decisions and principals. As you are going to see in the study our law which is based on a contract has many limits existing which is brought by the lawmaker. On the other hand, lacking of rules envisioned by the lawmaker while carrying out , causes the birth and continuity of unhealty contracts. For that reason, especially international and national subjects will be examined by means of comparison while carrying out.The study is mainly concerned with three chapters. In the first chapter the word“employement contract”and its elements will be mentioned with the purpose of being related to the subject ,different kinds of employement contract especially under the subject of validity conditiors will take place. The second part is divided into steps which is before the establishment and establishment of the employement contract.With this purpose, work add worker candidate and the obligations related to knowing the employer the tools to ensure the employer to make a decision about the employee the licience of the sides to sign a contract , the prohibitions of signing a contract and the obligations will be evaluated. The invalidity of the employement contract and the cancellation are the subjects of the last chapter.In this chapter the invalidity of the employement contract and the reasons will be presented to you.