A history museum for Kars: A study on the conceptual formation of a museum in Kars
- Tez No: 293196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜL PULHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Tarih, Museology, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Kars, Tarihi Miras Algısı, Müzecilik, Tarih Müzesi, Kars?ın Yakın Tarihi, Kars, Perception of Historical Heritage, Museology, History Museum, Recent History of Kars
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kars ve tarihi hakkında bilinenler ve bunların ışığında az bilinenler, yeterince önemsenmeyenler ve gözden kaçanlar hakkında sorular sormak ve yeni anlamları araştırmak için, diğer bir deyişle, özellikle yakın geçmişte yaşananları farklı açılardan farklı yorumlarla ?şimdi? anlamaya çalışmak ve geçmişin hikayelerini ?şimdi?nin ve ?gelecek?in ?farkındalıklar?ı yapabilmeyi amaçlayan bu tezin konusu Kars için bir tarih müzesi önerisidir. Bu çalışma, günümüz müzeciliği, bu anlamda özellikle tarih müzeciliği çerçevesinde, Kars bölgesinin son yüz elli yıllık yakın tarihine odaklanarak, Karslılar?ın beklenti ve önerilerinin de göz önüne alınması ve son olarak yazarın derleme ve yorumuyla oluşturulmuş bir tarih müzesinin fikirsel altyapı ve içeriğini kapsamaktadır. Geçmiş zamanın, şimdiki zamanın ve gelecek zamanın insanlarını sergileri aracılığıyla bünyesinde buluşturmayı amaçlayan bu müze fikri özellikle demokratik ve çoğulcu söylemi, görselliği etkin kullanma çabası, özellikle yerel ve otantik olanı araştırıp bunları daha geniş bir kontekstte ifade etme amacı, bölgenin yakın tarihinin sosyal içerik ve insanların yaşamları ekseninde araştırılmasında bir mekan yaratma isteği gibi hedeflerle ana çerçevesini çizmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is a history museum proposal for the city of Kars. The vision of the Museum proposed is to ask questions and explore new meanings about what is known about Kars and its history and, through this, to reveal the less known, neglected and the missed out. In other words, the proposed museum aims to create an awareness for the diverse cultures and histories of the people of Kars by employing their own stories. The suggested museum has been conceptually constructed on four major themes: Movement, stability, diversity, and interactivity. By implementing the contemporary museum theories and practices, particularly in the field of history museums, this study proposes a new interpretation for the history of Kars in the last hundred and fifty years. This work benefited significantly from the opinions, expectations and perceptions of the people of Kars both on the issues of museum practices and on their recent past. In order to understand these issues in the local context, a systematic survey was conducted during the research stage. A democratic and pluralistic approach to history, a keen investigation for the local and authentic evidence and its interpretation in a wider social and political context, emphasis on visual presentation, creation of an inspirational research environment for the local past and finally to connect and unite the past, present and future people of Kars through the stories and the exhibitions of the museum are the main objectives tried to be achieved in the undertaking of this study.