Savaşın parçaladığı toplumlar arası barış paradigmasında savaş alanları turizmi: Kars
Battlefield tourism 'In The Peace Paradigm Among War-torn societies': Kars
- Tez No: 694421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜREL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Turizm, Sociology, History, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, barış, savaş, topyekün savaş, tabya, savaş alanları turizmi, barış turizmi, yorumsamacılık, empatik anlama-verstehen, sosyal yapılandırmacılık, fenomenoloji, Tourism, peace, war, total war, bastions, battlefield tourism, peace tourism, intrepretivism, verstehen, social constructivism, phenomenology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Araştırma, savaş alanları turizminin, savaştan çok barış ile ilişkili olduğu ve geçmişten öte gelecekle ilgili olması gerektiği savımdan yola çıkmaktadır. Araştırmanın amacı, savaş alanları, turizme nasıl kazandırılabilir / nasıl kazandırılmalıdır? sorunsalı bağlamında savaş alanları turizmini, karanlık turizm/hüzün turizmi (dark tourism) yaklaşımından öteye geçerek, barış turizmi bağlamında yeni bir perspektifle ortaya koyabilmektir. Bu bağlamda ortak miras, hafıza ve barış kavramları çerçevesinde, savaş alanlarının, savaşın parçaladığı toplumları bir araya getirebilecek ve barışçıl bir gelecek sağlayabilecek umut mekanları olabileceği düşünülmektedir. Bu düşüncenin olasılıkları ve uygulanabilirliği Kars'ta gerçekleştirdiğimiz araştırmalarla ortaya konulmaktadır. Bunun için seçilen nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde Kars Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesini ziyaret etmiş-deneyimlemiş uzman ve yerel halktan kriter temeli örneklem ile belirlenen 10 kişi ile yapılandırılmamış sorular üzerinden gerçekleştirilen görüşme yönteminin fenomonolojik araştırma deseninden çerçevesinde uygulanmasından oluşmaktadır. Böylece Kars'ta yaşayan uzman ve yerel halktan kişilerin, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'ndeki deneyimlerinden yola çıkarak, şehirdeki savaş algısı, hafızalardaki yeri, hafızalaştırılması ve temsil edilmesi üzerinden, diğer savaş alanlarının (tabyaların) turizme nasıl kazandırılabileceğine yönelik düşünce ve önerileri analiz edilip yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study move on my argument that the battlefield tourism is related to peace rather than war and it should be related to the future beyond past. The aim of the study is to put forth a new perspective on battlefield tourism in the context of peace tourism for the problem on how to utilize the battlefields in tourism. In this context, it is believed the battlefields to be hope spaces in frame of common heritage, memory and peace concepts that can bring together the war-torn societies in the past cause of the same war and provide a peacefull future. By way of the researches in Kars province, it is aimed to reveal the applicability and probabilities of this idea. Therefore within the framework of quliatative research approach by the expert and local 10 people were identified by the purposefull sampling of interview method who have visited and experienced Kars Caucasian Front – War History Museum and applied on the basis of phenomenological research design. Thus, by the Caucasian Front War history Museum experiences of notable and local people living in Kars province it is aimed at interpreting the perspectves of participants on how to utilize other bastion-battlefields in tourism by analyzing their perceptions, memorializations and representations of war.