Üst gastrointestinal sistem kanamalarının retrospektif değerlendirilmesi, blatchford skorlaması ve acil serviste tedavi maliyetini etkileyen faktörlerin araştırılması
Retrospective evaluation of upper gastrointestinal bleeding, blatchford scoring and investigation of the factors affecting the cost of emergency department treatment
- Tez No: 293344
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Üst Gastrointestinal sistem kanaması, maliyet, blatchford skoru, Upper gastrointestinal bleeding, cost, blatchford scoring system
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZETÜst Gastrointestinal Sistem Kanamalarının Retrospektif Değerlendirilmesi, Blatchford Skorlaması ve Acil Serviste Tedavi Maliyetini Etkileyen Faktörlerin AraştırılmasıÜst GİS kanamaları maliyeti yüksek, önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olan, sık görülen bir sağlık sorununudur.Çalışmamızda SDÜTF Acil Tıp Anabilim Dalına Ocak 2007-Aralık 2009 arasında başvurmuş Üst GİS kanamalı 281 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar Blatchford skorlama sistemine göre sınıflandırıdı. Acil servise ve hastaneye olan masrafları hesaplandı.Çalışmaya alınan 281 hastanın 190'ı (%67,6) erkek, 91'i (%32,4) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 62,4'tü. Hastaların yaş dağlımına bakıldığında 50 yaş üstü hasta dağılımının arttığı gözlendi. En fazla hasta 74 hasta ile (%26,3) 70?79 yaş arasındaydı. Hastaların kan grubu incelendiğinde ARh+ (%28,5) ve ORh+ (%28,1) en fazla rastlanan kan gruplarıydı. Mevsimsel olarak da en fazla hastanın yaz aylarında (%29,9) geldiği bulundu. GİS kanamaya zemin hazırlayabilecek ilaç kullanımına bakıldığında; çalışmamızda ensık NSAİİ kullanımı %34 ile tespit edilmiştir. Hastaların endoskopik bulgularına bakıldığında; çalışmamızdaki hastaların %44,1'inde peptik ülser tespit edildi. Üst GİS kanamalı hastaların hastanede kalış süreleri incelendiğinde çalışmamızdaki hastaların %59'u 1?5 gün arası hastanede kalmıştır.Çalışmamızdaki hastaların blatchford skor değerleri arttıkça hastaların maliyetleri de artıyordu. Üst GİS kanamalı kadınların acil servise ortalama maliyeti 243 TL, erkeklerin acil servise ortalama maliyeti 233 TL olarak ve toplam hastaneye maliyette kadınların maliyeti 1736 TL, erkeklerin ortalama maliyeti 1467 TL olarak hesaplandı.Özetle üst GİS kanamaları acil serviste sık karşılaşılan mortalitesi ve morbititesi yüksek olan, önemli hasta maliyetlerine neden olan bir hastalıktır. Bu yüzden acil servislerde GİS kanamalı hastalar başvuruda risk skorlamalarına göre skorlanmalı, hastaların hemodinamik durumu hızlı bir şekilde değerlendirilmeli, kanama nedeni erken dönemde tespit edilmelidir. GİS kanamaya yatkınlık oluşturabilecek ilaçlar da kontrollü kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYRetrospective Evaluation of upper gastrointestinal bleeding, Blatchford Scoring and Investigation of the Factors Affecting the Cost of Emergency Department TreatmentUpper gastrointestinal bleeding, is a high cost, common serious health problem that can be important cause of morbidity and mortalityIn our study 281 upper gastrointestinal bleeding patients admitted to the SDU Medical Faculty ED among the January 2007-December 2009 evaluated retrospectively. Patients were classified according to the Blatchford scoring system. Costs to the ED and the hospital calculated.190 (67,6%) Of the 281 patients were male and 91 (32,4%) of them were female. The mean age of patients was `62,4?. At the age distribution of patients, increase is observed over 50 years. Most patients were between 70?79 years of age with 74 patients (26,3%). Blood group of the patients examined, ARH + (28,5%), and ORH + (28,1%) were the most common blood. Summer months were the most patients (29,9%) where found. GIS bleeding according to drug usage; mostly NSAID (%34) were found. At the endoscopic findings of the patients in our study peptic ulcer were detected %44,1 of them. 59% of patients remained in hospital from 1?5 days.In our study costs were increasing with the Blatchford Scores of the patients. The average cost is 243 TL to the emergency department of women in upper gastrointestinal bleeding and mens cost is 233TL. Women in the total cost of the hospital is 1736 TL, mens cost is 1467 TL.Summary, upper gastrointestinal bleeding is a common disease in the emergency department, has a high mortality and morbidity And causes significant patient costs. Therefore, patients in emergency departments gastrointestinal bleeding should be scored according to the application of risk scores, hemodynamic status of patients should be assessed quickly, cause of bleeding must be determined in the early period.Use of drugs that can cause gastrointestinal bleeding should be attentive.