Sivas yöresindeki anti HCV seropozitif kişilerde HCVRNA düzeylerinin ve genotip dağılımlarının moleküler yöntemlerle araştırılması
Searching the HCV RNA levels and the genotype distributions on anti HCV seropositive persons in sivas region through molecular methods
  1. Tez No: 293353
  2. Yazar: CEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZAHİR BAKICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HCV kronikleşme, HCV genotipleri, HCV chronicizing, HCV genotypes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETSİVAS YÖRESİNDEKİ ANTİ HCV SEROPOZİTİF KİŞİLERDE HCV RNADÜZEYLERİNİN VE GENOTİP DAĞILIMLARININ MOLEKÜLERYÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASICem ÇELİKDoktora Tezi, Mikrobiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr. M.Zahir BAKICI2010, 70 sayfaHepatit C virüsü, neden olduğu enfeksiyonun yüksek oranlarda kronikleşmesi, ciddi karaciğer hastalıklarına neden olması, tam bağışıklığın oluşamaması, tedavisinin kesin olmaması, etkin bir aşısının da bulunamamış olmasından dolayı tüm dünyada artarak ciddi bir sağlık sorunu haline gelmektedir.Çalışmamızda; bölgemizdeki Anti HCV seropozitif 347 hastada moleküler yöntemlerle tespit edilen HCV RNA viral yük miktarları geriye dönük olarak incelenerek akut enfeksiyon sonrası iyileşme, kronikleşme ve bunların cinsiyet ile ilgisinin oransal olarak değerlendirilmesinin yanı sıra, 185 hastada tedaviye yanıt, relaps durumları ve bunların cinsiyet ile ilgisinin değerlendirilmesine çalışılmıştır. Yine HCV RNA pozitif 178 hastada moleküler yöntemlerle deneysel olarak hepatit C virüsü genotipleme çalışmalarının yapılarak bölgemizdeki hepatit C virüsü genotip dağılımlarının ortaya konulması ve bu oranların farklı bölgelerde alınan sonuçlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır.Sivas bölgemizdeki, anti HCV seropozitif kişilerde moleküler yöntemlerle çalışılan HCV RNA testlerinin sonuçlarından da yararlanarak yaptığımız bu çalışmada, HCV enfeksiyonunun oldukça yüksek oranda kronikleşme (% 78,96) eğilimi gösterdiği görülürken, hastaların bir kısmının (% 21,04) ise herhangi bir tedavi almadan iyileşme gösterdikleri saptandı. Hastalıktaki kronikleşme eğiliminin ise cinsiyete göre önemli farklılıklar göstermediği tespit edildi ( p> 0,05).Çalışmamız sonucunda HCV tedavisinde olumlu yanıt oranlarının oldukça yükseldiği (% 56,22) ve bu tedavi yanıtlarının da cinsiyet ile ilgili olarak önemli bir değişiklik göstermediği tespit edildi. ( p> 0,05)Bölgemizdeki hepatit C virüsü genotip dağılımlarını ortaya koymaya çalıştığımız bu çalışmada saptanan baskın genotipin yurdumuzda görülen tip1b (% 88,20) sonuçları ile uyumlu olduğu tespit edilirken, tip1a (% 8,99), tip 2a (%1,12) ve tip 3 (% 1,69) genotiplerinin de bölgemizde daha az oranlarda bulunduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSEARCHING THE HCV RNA LEVELS AND THE GENOTYPE DISTRIBUTIONSONANTI HCV SEROPOSITIVE PERSONS IN SIVAS REGION THROUGHMOLECULAR METHODSCem ÇELİKDoctoral Thesis, Department of MicrobiologySupervisor: Prof.Dr. M.Zahir BAKICI2010, 70 pagesThe Hepatitis C virus, is becoming increasingly serious health problem in all the world because of the infection which causes high rates of chronicity, causing serious liver diseases, inability to the occurence of the complete immunity, lack of treatment for certain and absence of an effective vaccineIn our study, by examining retroactively the amount of HCV RNA viral load identified by molecular methods on the anti HCV seropositive 347 patients, recovery after acute infection, chronicity and in addition to the assesment of their relation in gender proportionally, responded treatment on 185 patients, relapse conditions and their relation with gender were tried to be evaluated. Again, by performing hepatitis C virus genotyping studies with the experimental methods of molecular on the 178 HCV RNA positive patients, It was aimed at revealing the distribution of genotypes of hepatitis C virus in our region and the comparison of these rates with the results from different regions.In this study which we carried out also by benefiting from the results of HCV RNA tests performed through molecular methods on anti HCV seropositive persons in Sivas region, it has been determined that some of the patients (21,04 %) got beter without any treatment while the HCV infection showed a tendency of chronicizing at high rates (78,96 %). It has also been found out that the chronicizing tendency of the infection does not differ greatly according to the gender (p>0,05).In the end of our study, it has been confirmed that the rate of positive responses to the HCV treatment increased considerably (56,22 %) and again these responses did not vary significantly in relation the gender (p>0,05).In this study where we tried to reveal the genotype distribution of hepatitis C virus in our region, while it has been found out the dominant genotype is compatible with the results of type 1b (88,20 %) which is seen in our country, it has also been determined that genotypes of type 1a (8,99 %), type 2a (1,12 %) and type 3 (1,69 %) exist at low rates.