Polikistik over sendromlu hastalarda in-vitro maturasyon ,vitrifikasyon ve dondurma-çözme kombinasyonunun başarılı implantasyon oranına etkisi
The effects of the combinations of in-vitro maturation,vitrification and cryo-thawed methods on successful implantation rates in pcos patients
  1. Tez No: 293392
  2. Yazar: EBRU ALÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ERAY BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, vitrifikasyon, oosit Matürasyonu, PCOS, vitrification, oocytes maturation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gonadotropin vermeden immatür oosit elde etmek ve embriyo kriyoprezervasyonu, polikistik over sendromlu (PKOS) hastalarda ovaryan hiperstimülasyon sendromunu (OHSS) önlemek için son zamanlarda konvansiyonel in-vitro fertilizasyon (İVF) tekniklerine alternatif faydalı bir tedavi seçeneğidir.Çalışmadaki amacımız, PKOS'lu hastalarda OHSS riskini önlemek ve azalmış endometriyal reseptiviteden dolayı implantasyonu arttırmak için intra-sitoplazmik sperm enjeksiyonu (İCSİ) siklusunda elde edilmiş embriyoların dondurulmuş-çözülmüş Embriyo Transfer (Kriyo-ET) siklusuna aktarılmasında in-vitro matürasyon (İVM) ve vitrifikasyon yöntemi kombinasyonunun etkisini incelemektir.Yaş ortalaması 31.2 (±3.8) olan toplam 37 hastada 47 İVM siklusu çalışıldı. Hastalardan 18`inde 23 İVM siklusu kaydedilen bu çalışmada in-vitro matürasyon ile elde edilen tüm zigotların vitrifikasyonunda kriyotop metodu uygulandı. İntra-sitoplazmik sperm enjeksiyonu siklusunda kaydedilen bütün veriler, 2-3, 7-8 ve devam eden günlerdeki endometriyal kalınlık ve follikül takibi transvajinal ultrasonografi uygulanarak seri değerlendirmeler ile gözlemlendi. İmmatür oositlerin toplanma zamanı dominant follikül büyüklüğü (? 10-12mm) ve endometriyal kalınlık (? 6-8) istenilen uygunluğa gelir gelmez, hCG uygulanmasından 36 saat sonra olarak ayarlandı. Toplanan tüm immatür oositlerin İVM prosedüründe Sage medyumu kullanıldı. Bu immatür oositlerin in-vitro matürasyonu ile üretilen matür (MII) oositlerden İCSİ prosedurü sonrası meydana gelen tüm zigotlar vitrifiye edildi. Kriyoprezervasyonu sağlanan zigotlar çözülüp bir günlük inkübasyondan sonra Kriyo-ET programına transfer edildi. Klinik ve embriyolojik sonuçlar değerlendirildi.Toplamda 397 immatür oosit toplandı ve 201 oosit in-vitro ortamda olgunlaştırıldı. Bunların 102'si fertilize oldu ve vitrifiye edildi. Matürasyon ve fertilizasyon oranları sırasıyla % 50.62 (201 toplam oosit / 397 GV oosit) ve % 50.74 (102 toplam zigot / 201 toplam MII oosit) olarak hesaplandı. Dondurulmuş-çözülmüş 34 ET siklusunda 68 embriyo transfer edildi. Transfer (n=34) başına düşen klinik gebelik oranı % 8.82 bulundu ve implantasyon oranı % 5.88 olarak saptandı. Bu çalışmada 4 gebelik elde edildi. Bir hastada spontan düşük yaşandı, diğer 3 hastanın klinik gebelik ise hala (>24 hafta) devam etmektedir. Çalışmamızda kayıtlı PKOS hastalarında hiç OHSS teşhis edilmedi.Bu çalışma, İVM/İCSİ siklusunda üretilen tüm zigotların vitrifikasyonu ile kombine Kriyo-ET programının PKOS'lu hastalar için umut verici ve güvenilir bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Immatur oocytes retreival without gonadotropin supplementation and cryopreservation of embryos are now valuable treatment options that alternative to the conventional in-vitro fertilization (IVF) techniques in order to prevent ovarial hyperstimulation syndrome.The aim of the present study was to invastigate the effects of the combination of in-vitro maturation and vitrification methods in zygotes that obtained from the ICSI cycles and transferred to the cryo-thawed embryo transfer programme cycle in order to prevent ovarial hyperstimulation syndrome risk also to increase the successful implantation rate in polycystic ovarian syndrome patients.A total number of 47 in-vitro maturation (IVM) cycles were studied in total number of 37 PCOS patients with the age of 31.2 (±3.8). The Cryotop method was used in 23 IVM cycles of 18 patients for the vitrification of all zygotes obtained by the in-vitro maturation techniques. Data monitored by measuring the endomatrial thickness and follicular follow-up procedure were done by transvaginal ultrosonography on days 2-3, 7-8 and on subsequent follow up days.The recruitment time of immature oocytes was 36 hours after hCG priming when the dominant follicle diameter reached to ?10-12 mm, Sage medium was used in IVM procedure of immature oocytes. All zygotes obtained by ICSI procedure of MII mature oocytes which were obtained by IVM process of immature oocytes were vitrified. Cryopreserved zygotes were thawed then, following one day incubation precess, they were transferred to the cryo-thawed embryo transfer programme. Clinical and embriyological findings were evaluated.A total number of 397 immature oocytes were collected and 201 of those oocytes reached to the MII stage. Fertilized and vitrified oocytes number was 102. Maturation and fertilization rates were 50.62% (201 total oocytes/397 total GV oocytes) and 50.74% (102 total zygotes/201 MII oocytes) respectively.Sixtyeight embryos were transferred into 34 embryo transfer cycles. Clinical pregnancy rate per transfer (n=34) was 8.82% whereas the implantation rate was 5.88%. While 4 pregnancies were occurred, one of them was lost by spontaneous miscarriage. The remaining 3 pregnancies are still continuing (>24 weeks). On the other hand, no ovarial hyperstimulation syndrome was occurred in PCOS patients included in the present study.Findings of the present study indicated that the combination of IVM and vitrification methods should be a promising and safe treatment choise for patients with PCOS.