Periyodik akciğer film taramaları standartlara uygun mu ?
Are periodical lung film scannings up to standards ?
  1. Tez No: 293432
  2. Yazar: SONGÜL BİNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİ MERAM ARBAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Film kalitesi, okuyucular arası farklılık, peryodik tarama, işçi sağlığı, Film quality, the difference between the readers, periodic scanning, worker health
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: İşçi sağlığında çok önemli yeri bulunan periyodik akciğer film taramalarının teknik ve kalite standartlarına uygun olup olmadığını belirlemektir.Yöntem: Standart Profil fabrikasında çalışan 400 işçinin daha önce (2009 yılında) çekilmiş akciğer grafilerinin teknik ve kalite standartlarına uygunluğunu 3 yorumcu ile değerlendirildi.Bulgular: Pulmonolog (%52) filimlerin dozunu diğer iki okuyucudan (radyolog; %44.3, asistan; %30.4) daha sık olarak normal bulmuştu.. Pulmonologun (%81.7) filimleri inspiryumda çekilmiş olarak yorumlama sıklığı diğer iki okuyucudan daha azdı. Pulmonologun (%53.5) filimleri simetrik bulma oranı diğer 2 okuyucudan daha yüksekti Skapulaların ekarte edildiğini en sık bildiren gözlemci asistandı (asistan; %55.9). Apekslerin izlenebildiğini en az sıklıkta belirten gözlemci asistandı (asistan; %92.3,). Asistan gözlemci akciğerlerin kasete sığdığını en az sıklıkta belirtmişti. Filimlerin yumuşak çekilmiş olmasıyla ilgili Gözlemci 1 ile 2'nin (radyolog ve pulmonolog) yorumları arasında mükemmel uyum vardı. Filmin sert teknikle çekilmiş olmasında ise Gözlemci 2 ile 3 (pulmonolog-asistan) arasında mükemmel uyum vardı.. Asistan gözlemci en sık nodül (%10.9) ve infiltrat (%3.2) saptarken, pulmonolog amfizem (%7.2) ve bronşektazi (%1.7) gözlemişti. En sık plevral bozukluk saptayan gözlemci pulmonolog idi. Santral yapılarda en sık bozukluk saptayan gözlemci pulmonolog idi.Sonuç: Akciğer filimlerin kalitesinin artırılması için filimlerin teknik standardizasyonu ve çekim prosedürünün düzeltilmesi gereklidir. Filimleri okuyan herkesin denetlenmesi ve teknisyenlerin sürekli eğitimi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction:To determine whether periodic lung film scanning that has very important place in Workers' health is appropriate to the technical and quality standards.Methods: The lung graphies taken in 2009 of 400 workers,working at Standart Profil, are evaluated for compliance with the technical and quality standards by three commentatorsFindings: Pulmonologist (% 52) evaluated the dose of films as normal more frequently than the other two films reader (radiologist, 44.3%, an assistant;% 30.4). The frequency of pulmonologist?s (81.7%) interpreting the films at drawn inspiration as a reader was less than the other two readers. The ratio of pulmonologist?s (%53.5) finding the film symmetric was higher than the other two readers?. Radiologists (38.1%) was the observer assistant most frequently reporting scapulas? elimination (assistant, 55.9%). The assistant was the least frequently stated the monitoring of apexes (assistant, 92.3%). Assistant observer stated that the lungs are fit to the tape least frequently.There was a perfect harmony between the comments of Observers 1 and 2 (radiologist and pulmonologist) related to films scanned with soft technique. There was a perfect harmony between the observers 2 and 3 (pulmonologist-assistant) at the films scanned with hard technique. While assistant observer most frequently determined nodules (10.9%) and infiltrates (% 3.2), pulmonologist observed emphysema (7.2%) and bronchiectasis (1.7%). observer detecting the pleural disorder most frequently was the pulmonogist. Observer detecting the most common disorder of central structures was pulmonologist.Conclusion: To improve the quality of lung films, it is necessary to correct technical standardization and scanning procedure. It is necessary controlling all the people reading films and training the technicians continuously.