Akut pankreatitte eritropoetinin intestinal hasar üzerine etkilerinin incelenmesi.
Examination of erythropoietin?s effects on intestinal injury at acute pancreatitis.
  1. Tez No: 293467
  2. Yazar: MEHMET MURAT BOZGEYİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN KAHRAMANSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, Eritropoetin, İntestinal Hasar, Acute pancreatitis, Erythropoietin, Intestinal injury
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Akut pankreatitte intestinal bariyer hasarının geliştiği, sekonder bakteriyel translokasyonun arttığı ve bu nedenlere bağlı olarak SIRS (Systemic inflammatory response syndrome), sepsis ve MOYS'a (Multi organ yetmezliği sendromu) kadar değişen klinik sonuçların geliştiği bilinmektedir. Pleotropik etkili, hematopoetik bir hormon olan eritropoetinin intestinal iskemi/reperfüzyon hasarını, apopitozisi ve inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir. Bu çalışmada eritropoetinin akut pankreatitte ortaya çıkan ince barsak hasarını azaltıcı özelliğinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Çalışmamızda her biri yedişer Wistar Albino cinsi rattan oluşan sham, kontrol ve tedavi grubu olarak 3 grup oluşturuldu. Akut pankreatit oluşturmak amacıyla 4.5% Na taurokolat pankreatik kanal içine yavaş infüzyon şeklinde uygulandı. Tedavi grubuna üç gün boyunca 1000 U/kg/gün dozda eritropoetin intraperitoneal uygulandı. Dördüncü gün tüm gruplar sakrifiye edildi. Kanda WBC; serumda amilaz, lipaz, CRP çalışıldı. İnce barsak homojenatında glutatyon redüktaz ve katalaz ölçümü yapıldı. Pankreas ve ince barsak ayrıca histopatolojik açıdan incelendi.Tüm gruplar arasında kan WBC; serum CRP, lipaz ve amilaz değerleri belirgin farklılık göstermedi. İnce barsak homojenizatındaki katalaz ve glutatyon değerleri kontrol grubuna göre tedavi grubunda farklı olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlılık göstermedi. Histopatolojik olarak pankreas ve ince barsak hasar şiddetinin tedavi grubunda azaldığı tespit edildi. Bu azalmanın pankreasta belirgin olduğu; bununla birlikte ince barsakta daha az olduğu belirlendi.Eritropoetinin çeşitli patolojik süreçlerde ince barsak hasarını, inflamasyon şiddetini, apopitozisi azalttığı bilinmektedir. Akut pankreatitin yol açtığı ince barsaktaki histopatolojik hasarın eritropoetin ile önlenebileceği bu çalışma ile gösterilmiştir. Ancak ince barsaktaki oksidatif hasar ve apopitosiz yönünden ileri düzeyde deneysel araştırma yapılması gerekmektedir. Ayrıca akut pankreatitli hastaların morbiditesini ve mortalitesini azaltmaya katkısı olacağı düşünülen eritropoetinin kullanımı konusunda da ileri düzeyde klinik araştırmaların yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Acute pancreatitis is a common clinical condition. Excessive systemic inflammatory response syndrome (SIRS) in acute pancreatitis leads to distant organ damage and multiple organ dysfunction syndrome (MODS), which is the primary cause of morbidity and mortality in this condition. Erythropoietin, which is a hematopoetic hormone has pleotropik effects, can decrease ischemia/reperfusion injury, apopitosis and inflamation in many tissues. In this study we aimed to show the beneficial effect?s of eritropoetin on intestinal injury at acute pancreatitis.Three groups (sham, control and treatment groups) of Wistar Albino rats was included in our study. %4.5 Na taurocholate was infused into the pancreatic duct to constitute acute pancreatitis. 1000 U/kg/day doses of erythropoietin was applied intraperitoneally to the treatment group. On the fourth day of the study all groups was sacrified. WBC, serum amilaz, lipaz, CRP was evaluated. Glutathione reductase and catalase was measured in the intestinal homogenate. Additionally pancreas and intestine was observed histopathologicaly.WBC, serum amilaz, lipaz, CRP values was not significantly different between the 3 groups. Glutathione reductase and catalase values in the intestinal homogenate didn?t have statistical difference between the control group and the treatment group. Severety of injury of the pancreas and intestine was decreased histopathologicaly in the treatment group. The decrease of the injury was clear in pancreas however the decrease of the injury in intestine was less clear.It?s known that, erythropoietin decrease intestinal injury, apopitosis and inflamation in many tissues. In this study we show that, intestinal injury caused by acute pancreatitis can be prevented with erythropoietin. Further investigations must be done to clarified the effect?s of eritropoetin on intestinal oxidatif injury, apopitosis.