Deneysel akut pankreatit modelinde eritropoetinin böbrek hasarı üzerine koruyucu etkisi
Protective effects of erythropoietin to the renal function in rats with acute pancreatitis–An animal study
  1. Tez No: 390041
  2. Yazar: YUSUF ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN VELİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel akut pankreatit, böbrek hasarı, eritropoetin, sitokinler, biyokimyasal parametreler
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Akut pankreatit, değişik patofizyolojik mekanizmalarla pankreas ve böbrek gibi çeşitli uzak organ ve sistemlerde hasara yol açan, mortalite ve morbiditesi yüksek bir hastalıktır. Akut pankreatitin, pankreas ve uzak organ etkisi ile böbrek üzerine yaptığı hasarlara eritropoetinin (EPO) etkisi daha önce değerlendirilmemiştir. Bu çalışmanın amacı antiinflamatuar özelliği bulunan EPO'nun koruyucu etkilerini deneysel akut pankreatit modelinde araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada 35 adet Wistar Albino türü erkek rat, her grupta 7 rat olan 5 gruba ayrıldı. Sham grubuna sadece koledok kanülizasyonu yapıldı. Diğer gruplardaki ratlara 3 dakika boyunca %5 sodyum taurocholate koledoğa verilerek deneysel pankreatit oluşturuldu. Grup2 ve grup3'e tedavi gruplarıyla aynı hacimde izotonik verildi. Grup4 ve grup5'e, 100 İÜ/kg intramuskuler EPO verildi. Grup2 ve grup4'de 4.saatte, grup3 ve grup5 24.saatte sakrifiye edilerek kan ve doku örneği alındı. Serum amilaz, TNF-α, IL-6, üre ve kreatin seviyeleri ölçüldü. Histopatolojik inceleme pankreas ve böbrek hasar skorlaması yapıldı. İstatistik hesaplamada One Way ANOVA, konservatif post-hoc testi için Tukey, Pearson korelasyon analizi kullanıldı. BULGULAR: Sham grubu ile diğer guruplar arasında üre dışında tüm parametrelerde anlamlı fark saptandı. Tedavi edilen gruplar ve tedavi edilmeyen gruplar karşılaştırıldığında 4.saat için serum TNF-α, kreatin, total pankreas hasar skoru, 24.saat için serum amilaz, TNF-α, IL-6, total pankreas hasar skoru ve böbrek hasar skoru anlamlı şekilde, tedavi edilen guruplarda tedavi edilmeyenlere göre düşük bulundu. Üre seviyeleri arasında ise 4 ve 24.saat için fark saptanmadı. SONUÇ: Bu çalışmada kullanılan deneysel modelin pankreatit oluşturmada başarılı olduğu, 4. ve 24.saatte EPO'nun tedavi edici etkisinin bulunduğu ve bu etkinin 24. saat'de daha belirgin olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Pancreatitis, is a highly mortal and morbid disease which harms pancreas and relatively far organs like kidneys, with several pathophysiological mechanisms. With pancreatitis' pancreas and far organ effect on kidneys, erythropoietin (EPO) effect have never approached before. This paper's aim is to explore the prohibitive effect of EPO's which have anti-inflammatory character within the pancreatitis's model. MATERIAL AND METHOD: In this study 35 Wistar Albino kind male rats were divided in to 5 groups each had 7 rats. Only to sham group implied the choledochus canulization. Other rats are given %5 sodium taurocholate through their choledochus for 3 minutes to create experimental pancreatitis. Group 2 and group 3 are given the same volume of isotonic which are given to the treatment groups. Group 4 and group 5 are given 100 IU/kg intramuscular EPO. Group 2 and group 4 are sacrificed in the 4th hour and group 3 and 5 in the 24th hour to collect blood and tissue samples. Serum amylase, TNF-α, IL-6, urea and creatine levels are evaluated. Histopathological observation pancreas and kidney damage scored. In the statistical estimation One Way ANOVA, for conservative post-hoc test Tukey, Pearson correlation analysis is used. RESULTS: Between the sham group and other groups except the urea the other all parameters appeared meaningly different. Except the urea when the treated and non-treated groups were compared; for the 4th hour serum TNF-α, creatine, total pancreas damage score and for the 24th hour serum amylase, TNF-α, IL-6,total pancreas damage score and kidney damage score was meaningly low in the treated groups. There were no difference stated in the urea levels for the 4th and 24th hours. CONCLUSION: The experimental model was successful in creating pancreatitis in this work, and the EPO's curatory effect was observed and this effect was more evident in the 24th hour. KEY WORDS: Experimental pancreatitis, kidney damage, erythropoietin, cytokine, biochemical parameters