HbA1C düzeyinin diyabetes mellitus tanısındaki yeri, mevcut tanı kriterleri ile karşılaştırılması
Place HbA1C in the diagnosis of diabetes mellitus, comparison with current diagnostic criteria
- Tez No: 293489
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN ÇETİNARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: HbA1c, D. Mellitus
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Diabetes Mellitus (DM), hiperglisemi ile karakterize kronik sistemik bir hastalıktır. DM tanısındaki temel testlerden biri OGTT olmakla birlikte maliyet etkin değildir ve uygulamada zorluklar mevcuttur. Bu çalışmada HbA1c ve OGTT'nin 1.saatinin yeni diyabet olgularını tespit edebilmedeki değeri ve HbA1c düzeylerinin MS(Metabolik Sendrom) varlığı ile korelasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Genel Dahiliye ve Diyabet Polikliniğine başvuran ve OGTT endikasyonu konulan 200 (141 erkek, 59 kadın) hasta alındı. APG'na göre normoglisemik olan 177 hastaya OGTT uygulandı. Hastalar ADA OGTT kriterlerine göre normoglisemik, BGT ve DM olarak gruplandırıldı. Tüm hastaların HbA1c düzeyi ölçüldü ve ADA kriterlerine göre < %6.5 değeri normal kabul edildi. MS varlığı IDF 2005 kriterlerine göre belirlendi. OGTT 1. saat plazma glukoz düzeyinin 200 mg/dl ve üzerinde olmasının tanıdaki yeri değerlendirildi.Bulgular: Hastalar OGTT sonucuna göre normoglisemik (n=104), BGT (n=50) ve DM (n=46) olarak gruplandırıldı. ADA'nın kabul ettiği HbA1c eşik değeri ?%6.5 değerinin bu çalışmada yeni diyabet olgularını tespit edebilme sensitivitesi %47 ve spesifisitesi %95 olarak saptandı. Bu çalışmada yeni diyabet olgularını saptamada en yüksek sensitivite (%84) ve spesifisite (%68)'ye sahip eşik değer %5.8 olarak bulundu. MS olan 145 (%72.5) hastanın ortalama HbA1c düzeyleri anlamlı olarak artmıştı (p=0.001). Diyabet tanısında OGTT 1. saat değerinin ?200 olmasının yeni DM olgularını saptamada sensitivitesi %69 ve spesifisitesi %73 olarak bulundu. OGTT ile 1.saat plazma glukozu 200mg/dl ve üzerinde olup 2. saat plazma glukozu 200mg/dl'nin altında olan 40 hastanın 14'ünün (%35) HbA1c değeri %5.8 ve üzerinde idi.Sonuçlar: ADA önerdiği diyabet tanısında HbA1c ?%6.5 eşik değer ile kullanılmasının özellikle sensivitesi bu çalışmada düşük bulunmuştur. Çalışmamızda HbA1C'nin diyabet tanısında kullanılabileceği en yüksek sensitivite ve spesifiteye sahip olduğu eşik değer %5.8 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetes Mellitus (DM) is a chronic systemic disease characterised with hyperglicemia. One of the main tests of the diagnosing of DM is OGTT. Since OGTT is not cost-effective and difficult, cheaper and easier tests are needed. We aimed in this study to research the ability of the HbA1C and 1.hour plasma glucose levels in OGTT in the diagnosis of DM and to define the correlation with the metabolic syndrome (MS).Materials and Methods: The study group consisted of 200 patients (141 female, 59 male with mean age 46.3) who had OGTT indication from the Internal Medicine and Diabetes Mellitus Outpatient Clinics of Kocaeli University. 177 normoglicemic pateins according to fasting plasma glucose were performed OGTT. The results were classified in three groups involved normoglycemia, IGT and DM according to the criteria of ADA. MS was defined with IDF 2005 criteria. All patiens were performed the HbA1C analyze with the normal level 200 and 2.hour