Aktif romatoid artirtli demir eksikliği anemisi olan hastalarla, stabil romatoid artritli anemisi olmayan hastaların hepsidin düzeylerinin karşılaştırılması
Compare hepsidin level between active ra patients (RA activity were measured using DAS28) with iron defiency anemia and stabil ra patients without iron defienny anemia.
  1. Tez No: 293497
  2. Yazar: MURAT ÖZTÜRKLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH HACIHANEFİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: romatoid artrit, demir eksikliği, hepsidin, romatoid artritis, iron defiency anemia, hepcidin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Çalışmamızda, demir eksikliği anemisi olan ve DAS 28'e göreaktif romatoid artriti olan hastalarla, demir eksikliği anemisi olmayan DAS 28'e görestabil romatoid artriti olan hastaların hemoglobin, hematokrit, ortalama eritrosithacmi, ferritin, transferritin satürasyonu, total demir bağlama kapasitesi, romatoidfaktör, CCP, RDW ve hepsidin düzeylerini karşılaştırarak her iki grupta anlamlı birfark ya da benzerlik olup olmadığının değerlendirilmesini amaçladık. Böylece RA `lihastaların hepsidin düzeylerinin demir eksikliğinden ne kadar etkilendiğini degöstermeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatolojipolikliniğine Ekim 2009-Ekim 2010 tarihleri arasında başvuran yaşları 18?70arasında değişen 20 demir eksikliği anemisi olan, aktif romatoid artritli hasta ileromatoid artriti stabil olan 20 hastanın, ayrıca herhangi bir hastalığı olmayan 20kişinin kontrol grubu olarak, hepsidin düzeyleri karşılaştırıldı. Aktif RA'lı ve demireksikliği anemisi olan grubun yaş ortalaması 56±10 idi. Stabil RA'lı ve demireksikliği anemisi olmayan ikinci grubun yaş ortalaması 49±11, herhangi bir hastalığıolmayan üçüncü grubun (sağlıklı kontrol) yaş ortalaması ise 30±3 idi.Üç grubun tam kan sayımı, serum demir, demir bağlama kapasitesi,ferritin ve hepsidin parametreleri için kan örnekleri alındı. İlk başvuru anındakiyakınmaları kaydedildi. Tam fizik muayene yapıldı. Elde edilen veriler istatistikselolarak karşılaştırıldı.Bulgular: Sonuçlar değerlendirildiğinde serum hepsidin düzeyleriortalaması birinci grupta 1339±1183 ng/ml, ikinci grupta 725±762 ng/ml, üçüncügrupta 269±249 ng/ml bulundu.Sonuç: Demir eksikliğine rağmen aktif RA hastalarında hepsidin düzeyiyüksek bulundu. Bu, sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıbulundu. Hepsidinin, gelecekte demir metabolizması bozuklukları sonucu gelişenhastalıkların ve inflamatuvar hastalıkların tanısı, tedavisi ve takibinde yeri olacağıdüşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: in this study, we aimed to compare hemoglobin, hemotocrit, MCV,ferritin, transferrın saturation, TIBC, romatoid factor, CCP, RDW and hepcidin levelbetween active RA patients (RA activity were measured using DAS 28) with irondeficiency anemia and stabil RA patients without iron deficiency anemia. In this waywe also aimed to show the effect of iron deficiency on RA patients? hepcidin levels.Materials and Metods: hepcidin levels of 20 active RA patient with irondefıcıency anemia (group 1) and 20 stabil RA patient without anemia (group 2) whowere examined in Rheumatology outpatient clinic of KOU Medical Faculty inOctober 2009-October 2010, 18?70 year aged, were compaired with 20 healthypeople as control group. The mean age of group 1 was 56±10 years, group 2 was49±11, group 3 was 30±3.Blood sample of 3 groups were taken for CBC, iron, TIBC, ferritin andhepcidin level. Complaint at first visit were noted. Physical examination were doneand all data were compared statistically.Result: The mean serum hepcidin level 1 was 1339 ±1183 ng/ml ingroup 1, 725±762 ng/ml in group 2, 269±249 ng/ml in group 3.Conclusion: hepcidin level of active RA patients were measured highdespite iron deficiency anemia. No significantly difference were determined between3 groups. We think that hepcidin will be used as a marker in diagnosis, treatment andfollow of disease which is result of iron metabolism and inflamation in the future.