Sigaranın romatoid artritin klinik ve inflamatuvar belirteçlerine etkisi
The effect of smoking on clinical and inflammatory markers in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 293504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Romatoloji, Chest Diseases, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Anti-CCP, inflamasyon, sigara, bronkoalveolar lavaj, Rheumatoid arthritis, Anti-CCP, inflammation, smoking, bronchoalveolar lavage
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sigara kullanımının romatoid artritli (RA) hastalarda hastalık şiddetine ve akciğer tutulumuna etkilerini araştırmaktı. Gereç ve yöntem: Spirometrik ve/veya radyolojik bulguları ile akciğer tutulumu olarak değerlendirilen romatoid artrit tanılı hastalara bronkoskopi yapılarak BAL sıvısı incelendi. Hastalığın aktivitesini değerlendirmek amacıyla RF, Anti-CCP, CRP, sedimantasyon değerleri çalışıldı. Body pletismografi, DLCO değerleri ölçüldü. Sigara içen ve içmeyen olguların BAL sonuçları kendi aralarında ve benzer yaş grubunda sağlıklı kontrol grubu BAL sonuçlarına göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 34 olgu alındı. Olguların %70.5'i kadın (n=24), %29.5'i erkek (n=10) ve yaş ortalaması sigara içenlerde 52.05±9.4 yıl, sigara içmeyenlerde 62.1±8.3 yıl olarak bulundu (p=0.003). Hastaların %67.6 (23/34)'sında RF, %69.7 (23/33)'sinde Anti-CCP pozitif saptandı. Sigara öyküsü ile RF ve Anti-CCP pozitifliği arasında korelasyon olduğu tespit edildi. BAL bulguları karşılaştırıldığında; RA'li grupta alveolar makrofaj hücreleri ortalamasının, kontrol grubunda ise myeloid hücrelerin ortalamasının daha yüksek olduğu tespit edildi. Sigara içen ve içmeyen RA tanılı hastaların BAL bulguları arasında anlamlı fark saptanmadı. PA akciğer grafisinde en sık saptanan bulgu pulmoner nodül olup retiküler izlerde belirginleşme kadın hastalarda erkek hastalara göre daha sık saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, RA'li hastalarda sigara içiminin hastalık şiddeti belirleyicilerinden RF ve Anti-CCP pozitifliği ile korele olduğunu, radyolojik bulgular ve BAL sıvısında tespit edilen inflamatuvar bulgular açısından farklılık izlenmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of smoking on disease severity and pulmonary involvement in patients with rheumatoid arthritis (RA). Material-Methods: Bronchoscopy with BAL was performed in patients who diagnosed as rheumatoid arthritis with pulmonary involvement according to spirometric and/or radiological findings. RF, Anti-CCP, CRP and sedimentation rates were recorded to evaluate disease severity. Body pletismography and DLCO tests were performed. BAL findings were compared between smoker and non-smoker patients with RA and age-matched healthy controls. Results: Totally 34 patients were included. The 70.5% of patients were female (n=24), 29.5% were male (n=10) and mean age was 52.05±9.4 years in smokers, 62.1±8.3 years in non-smokers (p=0.003). RF was positive in 67.6% (23/34) of patients while Anti-CCP was positive in 69.7 % (23/33) of them. There was a significant correlation between the smoking history and the positivity of RF and Anti-CCP. The percentage of alveolar macrophages was found higher in the BAL fluid of the patients with RA whereas myeloid cells were higher in healthy controls. However, no significant difference was found in BAL fluid findings between smoker and non-smoker patients. The pulmonary nodules and reticular infiltration were the most frequent radiological finding and were more frequent in females than males. Conclusion: This study suggested that smoking is correlated with the severity markers such as RF and Anti-CCP in patients with RA, however there was no difference with respect to radiological findings and inflammatory cells in BAL fluid.