Normal ve preeklamptik gebelerde plazma trombin ile aktive edilebilen fibrinoliz inhibitör düzeyi ve uterin arter doppleri bakılması
Plasma levels of thrombin activatable fibrinolysis inhibitor in normal and preeclamptic pregnant women and uterin artery doppler
- Tez No: 293546
- Danışmanlar: PROF. DR. MANSUR KAMACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Plazma Trombin İle Aktive Edile¬bilen Fibrinoliz İnhi-bitör, Uterin Arter Doppler Indeksleri, Preeclampsia, Thrombin Activatable Fibrinolysis Inhibitor, Uterine Artery Doppler Indices
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Fibrinolizisde rolü olan faktörlerden Plazma Trombin İle Aktive Edile¬bilen Fibrinoliz İnhibitör değerleri ile uterin arter Doppler indekslerinin geç başlangıçlı preeklampsi tanısı ve şiddetinin değerlendirilmesindeki rollerini araştırmak.Materyal-Metod: Temmuz 2011 ile Ekim 2011 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniver¬sitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde son adet tarihine göre veya ultra-sonografik fetal biyometrik ölçümlerine göre 28 hafta ve üzeri gebeliği tespit edilen ve preek-lampsi tanısı konulan 62 olgu (geç başlangıçlı preeklamptik gebe grubu) ile benzer yaş ve gebelik haftasında sağlıklı 27 gebe (kontrol grubu) çalışmaya dahil edilmiştir. Her iki gruptaki olguların yaşı, gravida, parite, gebelik haftası, sistolik-diastolik kan basıncı değerleri, spot idrarda protein miktarı, 24 saatlik idrarda protein miktarı, lökosit sayısı, hemoglobin değeri, trombosit sayısı, üre, kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri, koagülasyon parametreleri, Plazma Trombin İle Aktive Edile¬bilen Fibrinoliz İnhibitör değerleri ve uterin arter Doppler indeksleri ölçülerek bir¬birleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca bakılan parametreler arasında bir ilişki olup olmadığı da de-ğerlendirilmiştir.Bulgular: Geç başlangıçlı ağır ve hafif preeklamptik gebe grupları ile kontrol grubunda ortalama gebelik haftaları sırasıyla 33,48 ± 3,32, 34,12 ± 3,63 ve 33,04 ± 3,69 olarak bulunmuş¬tur. Her üç grup arasında yaş, gravida, parite, gebelik haftası, lökosit sayısı ve D-dimer açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında geç başlangıçlı ağır preeklamptik gebe grubunda sistolik ve diastolik kan basınçları, spot ve 24 saatlik idrarda protein miktarı, hemoglobin, serum üre, kreatinin, aspartat transaminaz, alanin transaminaz, protrombin zamanı, aktive parsiyel tromboplastin zamanı, international normalized ratio, fibrinojen), plazma trombin ile aktive edile¬bilen fibrinoliz inhibitör değerleri ile uterin arter Doppler indeksleri istatistik¬sel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Trombosit dü-zeyleri ise daha düşük bulun¬muştur (p0.05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında geç başlangıçlı hafif preeklamptik gebe gru-bunda sistolik ve diastolik kan basınçları, spot ve 24 saatlik idrarda protein miktarı daha yüksek; trombosit düzeyleri ise daha düşük bulunmuştur (p0.05).Sonuç: Geç başlangıçlı preeklampsi tanısında hem plazma trombin ile aktive edile¬bilen fibrinoliz inhibitör değerleri, hem de uterin arter Doppler indeksleri yüksektir ve tanı alan olgu-lardaki hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde her ikiside faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Object: We aim to investigate the role of plasma levels of Thrombin Activatable Fibrinolysis Inhibitor and uterine artery Doppler indices that are involved in fibrinolysis, in the diagnosis of late onset preeclampsia and evaluation of disease severity.Materials and Methods: A 62 cases detected by date of last menstrual period or ultrasonographic fetal biometric measurements to be in the 28 th or above gestational weeks and diagnosed with preeclampsia (late-onset preeclampsia in pregnant group) were included in the study together with 27 healthy pregnant women (control group) of similar age and gestational age. between July 2011 and november 2011 at Yuzuncu Yıl University Research and Practice Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. age, parity, gestational age, systolic and diastolic blood pressure values, the amount of protein in the urine spot, the amount of 24-hour urine protein, white blood cell count, he¬moglobin value, platelet count, urea, creatinine, liver function tests, coagulation parameters, uterine artery Doppler indices and plasma levels of Thrombin Activatable Fibrinolysis Inhibitor values have been compared with each other for patients in both groups, Furthermore it was examined whether there was a relationship between parameters.Results: The average gestational age was found to be 33,48 ± 3,32, 34,12 ± 3,63 and 33,04 ± 3,69 in pregnant group with late-onset severe preeclampsia, mild preeclampsia and the control group respectively. A statistically significant difference were not detected in terms of age, gravidity, parity, gestational age, white blood cells and D-dimer between the three groups (p> 0.05). In pregnant group with late-onset severe preeclampsia systolic and diastolic blood pressure values, the amount of protein in the urine spot, the amount of 24 hour urine protein, hemoglobin value, urea, creatinine, liver function, coagulation parameters, uterine artery Doppler indices and plasma levels of Thrombin Activatable Fibrinolysis Inhibitor values were significantly higher but platelet count was significantly lower when compared with the control group (p 0.05). In pregnant group with late-onset mild preeclampsia systolic and diastolic blood pressure values, the amount of protein in the urine spot, the amount of 24 hour urine protein were significantly higher but platelet count was significantly lower when compared with the control group (p 0.05).Conclusion: While both of plasma levels of Thrombin Activatable Fibrinolysis Inhibitor and uterine artery Doppler indices values are important for the diagnosis of late-onset preeclampsia and both of them may be useful for evaluation of the disease severity in diagnosed cases.