Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde saptanan kan dolaşımı enfeksiyonları ve risk faktörlerinin irdelenmesi
Evaluation of blood stream infections and risk factors detected in Central Intensive Care Unit of Gaziantep University Medical Faculty
- Tez No: 293615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KAROĞLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, kan dolaşımı enefeksiyonu, invaziv girişim, Intensive Care Unit, Blood Stream Infection, invasive manuplation durations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hastane enfeksiyonları Yoğun Bakım Ünitesindeki (YBÜ) kritik hastalarda mortalite ve morbiditenin en önemli nedenidir. YBÜ'de yatan hastalarda nozokomi¬yal enfeksiyon gelişme oranı diğer kliniklerde yatan hastalara göre 5-10 kat daha fazladır. Nozokomiyal kan dolaşımı enfeksiyonu, hastalarda ölüm riskini, hastanede yatış süresini ve tedavi maliyetini arttırmaktadır.Bu çalışma Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkezi YBÜ'nde yatan hastalarda gelişen kan dolaşımı enfeksiyonu ( KDE) insidansının saptanması ve KDE gelişimine etki eden risk faktörlerinin tespit edilmesi amacıyla yapıldı. Bu çalışma 2011yılında 6 aylık dönemde yapıldı. Çalışma süresince toplam 407 hasta YBÜ'ye kabul edildi. Bu çalışma döneminde hastaların 165/407'de (%40.54) nozokomiyal enfeksiyon gelişti. Bu dönemde nozokomiyal enfeksiyon gelişen ve bu hastalardan KDE tanısı alan 64 hasta olgu grubu olarak, hiçbir nozokomiyal enfeksiyon gelişmeyen 79 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. KDE tanısı alan hastalarda primer ve sekonder KDE ayırımı yapılmadı. KDE gelişim oranı % 15.7, KDE insidans hızı 18.2/1000 hasta günüydü. KDE gelişenlerde etken mikroorganizmaların dağılımı % 42.18 'i (27/64) Gram-pozitif kok, % 34.3'ü (22/64) Gram-negatif basil, olarak tespit edildi. % 23.4 (15/64). Candida spp. şeklindeydi. Gram pozitif kokların 21'i (%32.8) Stafilokok, 6' sı (%9,3) Enterokok olarak izole edildi. Stafilokokların %85'i koagülaz negatif stafilokok olarak, 3'ü (%15) S. aureus olarak saptandı. Gram negatif bakterilerin dağılımı ise 12 (%18.75) Acinetobacter spp., 2 (%3.1) Pseudomonas spp., 3 (%4.6 ) Klebsiella spp., 5 (%7.8) E. coli olarak saptandı. Kandidaların % 40'ı Candida albicans % 60'ı albikans dışı kandida olarak saptandı. Kan dolaşımı enfeksiyonu YBÜ'ye yatıştan ortalama 11.42 ± 7.15 gün sonra ortaya çıktı. Ortalama yaş 58.19 ± 19.4, olarak saptandı. KDE gelişiminde yaş ve cinsiyet risk faktörü olarak saptanmadı. Risk faktörleri olarak, entübasyon (p=0.000), arteriyel kateter (p=0.021), trakeostomi (p=0.000), entübasyon kullanım süresi (p=0.021), üriner kateter kullanım süresi (p=0.001), nazogastrik sonda kullanım süresi (p=0.004), altta yatan hastalıklardan KBY (p=0.004), DM (p=0.004), uygulanan tedavilerden sedasyon (p=0.039), enteral beslenme (p=0.016), APACHE II skoru 21.33 ± 6.17 (p=0.000) risk faktörleri olarak saptandı. Kandidemi gelişen hastalarda cinsiyet (p=0.187 ) risk faktörü olarak saptanmadı. Fakat kandidemi gelişen hastalarda yaş (p=0.000), MYBÜ'de yatış süresi (p=0.005), MYBÜ'ye alınmadan önce hastanede yatış süresi (p=0.001), invaziv girişimlerden entübasyon (p=0.000), arteriyel kateter kullanımı (p=0.006), trakeostomi (p=0.000), SVK süresi (p=0.001), üriner sonda kullanım süresi (p=0.009), nazogastrik sonda kullanım süresi (p=0.005), uygulanan tedavilerden, enteral beslenme (p=0.028), farklı gruptan 3'ten daha fazla sayıda kullanılan antibiyotik tedavisi, ve APACHE II skoru (p=0.001), altta yatan hastalıklardan KBY (p=0.015) DM (p=0.004) risk faktörü olarak saptandı.Sonuç olarak YBÜ'de yatan hastalarda KDE'ler mortalite ve morbiditenin önemli bir nedenidir. Bu risk faktörlerinin hastanemiz YBÜ'de yatan hastalar için tespit edilmesi, mortalitesi yüksek KDE'lerin azaltılmasında çok önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nosocomial infections are the most important cause of mortality and morbidity in critically ill patients in Intensive Care Unit (ICU). The rate of the development of nosocomial infection in ICU patients is 5-10 times greater than the patients hospitalized in the other clinics. Nosocomial blood stream infection increases the risk of death, length of hospital stay and treatment cost in patients.This study was made to determine with the aim of estimating the incidence of blood stream infection (BSI) developing in patients hospitalized in Central ICU (CICU) of Gaziantep University Medical Faculty Hospital and the risk factors for the development of blood stream infection (BSI). This study was conducted during a 6-month period in 2011. During the study period, a total of 407 patients were admitted to the ICU. In this study period, nosocomial infection was developed in 165/407 (40.54 %) of the patients. Whereas 64 patients who developed nosocomial infection and diagnosed as BSI were included in the case group, 79 patients who did not develop any nosocomial infection were enrolled in the control group. The differentiation of primary and secondary BSI was not made in the patients with the diagnosis of BSI. The rate of developing BSI was 25.7 % and BSI incidence rate was 18.2/1000 patient day. The distribution of dominant microorganisms in patients who developed BSI was as follows; 42.18 % (27/64) gram positive cocci, 34.3 % (22/64) gram negative bacilli, 23.4 % (25/64) were Candida. 21(32%) and 6(15%) of Gram positive cocci were isolated as staphylococci and enterococci, respectively. Of staphylococci, 85% were detected as coagulase negative staphylococci, 3 (15%) were S. aureus. Distribution of gram negative bacteria were revealed as 12 (18.75%) Acinetobacter spp., 2 (3.1%) Pseudomonas spp., 3 (4.6%) Klebsiella spp., 5 (7.8%) E.coli. Of Candida isolates, 40% were Candida albicans, 60% non-albicans strains. BSI appeared approximately 11.42±7.15 days after hospitalization to ICU. Mean age was detected as 58.19±19.4. Age and gender were not detected as a risk factor in the development of BSI. Intubation (p=0.000), arterial catheter (p=0.021), tracheostomy (p=0.000), intubation duration (p=0.021), urinary catheter using period (p=0.001), nasogastric catheter using period (p=0.004), CRF (p=0.004) and DM (p=0004) among underlying diseases, sedation (p=0.039), enteral nutrition (p=0.016) and APACHE II score of 21.33±6.17 (p=0.000) among applied treatments were determined as risk factors. Gender (p=0.187) was not detected as a risk factor in the patients who developed candidemia. But age (p=0.000), the length of hospital stay in CICU (p=0.005), the length of hospital stay before admission to CICU (p=0.0006), tracheostomy (p=0.000), SVC period (p=0.001), uriner catheterization period (p=0.009), nasogastric catheter (p=0.005), enteral nutrition (p=0.028) among applied treatments and, antibiotic treatment in which more than 3 antibiotic groups were used, APACHE II score (p=0.001), CRF (p=0.015) and DM (p=0.004) among underlying diseases were detected as risk factors in these patients.As a result, in ICU patients BSIs are major cause of mortality and morbidity. Determination of these risk factors for the patients who are hospitalized in ICU of our hospital will be very important to reduce BSI which have high mortality.