6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası ilk 10 gün içinde Acil Tıp Kliniğine başvuran hastaların bilgisayarlı tomografi raporlarının değerlendirilmesi
Evaluation of computed tomography reports of patients applying to the Emergency Medicine Clinic in the first 10 days after the Kahramanmaraş-centered earthquake on February 6, 2023
- Tez No: 947632
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ZENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Afet Tıbbı, Bilgisayarlı Tomografi, Deprem, Görüntüleme, Computed Tomography, Disaster Medicine, Earthquake, Imaging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Deprem doğası gereği öngörülemez. Ani başlangıçlı, kitlesel yıkımlara yol açabilen doğal afetlerdendir. Büyük ölçekli bir deprem sonrası acile başvuran hastalara birçok laboratuvar ve radyolojik tetkik istenir. Bu gibi afet durumlarında anemnez ve fizik muayene sonrası tetkik aşamasını iyi yönetmek gerekir. Çalışmamızda deprem sonrası en çok ihtiyaç duyulan görüntülemeler ve klinik branşlar irdelenmiş olup sonraki olası afet durumlarına hazırlıklı olmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma;6-16 Şubat 2023 tarihleri arasında depreme bağlı travmaya maruz kalan hastalar içinde Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülemesi yapılmış olan hastaların dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya dahil edilen hastalarda travma bölgeleri, yoğun bakım ünitesine yatış, servise yatış, diyaliz ihtiyacı, vefat oranları gibi çok sayıda faktör karşılaştırılmıştır. Bulgular: En sık yapılan görüntüleme beyin ve toraks tomografileri olmuştur. En sık konsültasyon yapılan bölümler sırasıyla Ortopedi ve Travmatoloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi ve Göğüs Cerrahisi olmuştur. Çalışmamıza dahil edilen tüm hastalarda beyin ve toraks tomografisinde patolojik bulgular saptanmıştır. En çok tespit edilen bulgular beyin BT de; cilt altı hematom ve toraks BT de ise kontüzyon idi. Yoğun bakım ve diyaliz ihtiyacı kötü prognostik faktörler olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, travma hastalarında erken radyolojik değerlendirme ve multidisipliner yaklaşımın önemini vurgulamaktadır. Deprem gibi afet durumları tüm sağlık ekibinin katılımını ve multidisipliner yaklaşımı gerektiren acil durumlardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Earthquakes are inherently unpredictable and are natural disasters that begin suddenly and can cause massive destruction. After a large-scale earthquake, many laboratory and radiological tests are requested for patients who present to emergency services. In such disaster situations, it is crucial to manage the anamnesis and physical examination process effectively. In this study, we aimed to investigate the most commonly required radiological tests and medical specialties after an earthquake, with the goal of improving preparedness for future disaster scenarios. Materials and Methods: This retrospective study included patients who underwent Computed Tomography (CT) imaging due to earthquake-related trauma between February 6–16, 2023. Various factors such as trauma locations, admission to intensive care units, hospital ward admissions, need for dialysis, and mortality rates were evaluated among the patients included in the study. Findings: The most frequently performed imaging tests were brain and thoracic CT scans. The most commonly consulted departments were Orthopedics and Traumatology, Neurosurgery, and Thoracic Surgery. Pathological findings were detected in all brain and thoracic CT scans of the patients included in our study. The most frequently observed findings were subcutaneous hematomas on brain CT and contusions on thoracic CT. The need for intensive care and dialysis were identified as poor prognostic indicators. Conclusion: The results of this study highlight the importance of early radiological evaluation and a multidisciplinary approach in trauma patients. Disaster situations such as earthquakes require the coordinated efforts of the entire healthcare team and benefit significantly from a multidisciplinary approach.