Topotactic polymerization of 3-aminocrotonamide by radiation
3. Aminokrotonamid'in radyasyonla başlatılan topotaktik polimerleşmesi
- Tez No: 29398
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Topotaktik polimerlesme, 3-aminokrotonamid, radyasyon polimerlesmesi, doğrude-n pirolis, uzay grubu, Topotactic polymerization, 3-aminocrotonamide, radiation polymerization, direct pyrolysis, space group
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz 3-Aminokrotonamid'in Radyasyonla Baslatilan Topotaktik Polimerlesmesi MELAD, Omar Khader Yüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim Dali Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali USANMAZ Haziran, 1993, 79 Sayfa 3 -Aminokrotonamid polimeri esmesinde elde edilen ürün, monomer ile benzer kristal yapidadir. Bu tür polimerlesmeye topotaktik polimerlesme denir. Radyasyonla başlatılan kati-haldeki 3 -aminokrotonamid 'in polimerleşmesi oda sicaklıgmda açık havada ve vakum altında ışınlamayla yapildi. Elde edilen beyaz toz halindeki polimerler metanol içinde çözündü, fakat suda çözünmediler. Polimer örnekleri; İR, UV, DP-MS ve X-Ray yöntemleriyle incelenerek polimerlesme mekanİzmasi irdelendi.Radyasyonla başlatılan kati haldeki 3-aminokrotonamid/in polimerlesmesinin büyük bir olasilikla radikalik bir mekanizma ile oluştuğu gösterildi. Elde edilen polimerler, ergime noktaları, 245-255°C aralığında olan kristal yapidalar. Polymer mekanizmasi ve zincir yapısı, doğrudan kütle spektroskopi yönetemi ile çalisıldı. Elde elilen polimerler ve monomerin uzay grubu P2 /m veya P2 ve birim hücre parametreleri yaklaşık olarak aynidir lar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOPOTACTIC POLYMERIZATION OF 3 -AMINOCROTONAMIDE BY RADIATION MELAD, Omar Khader M.S In Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ali USANMAZ June, 1993, 79 pages The polymerization of 3-aminocrotonamide gave product which had the same crystal structure as monomer. This process is called topochemical polymerization. Radiation induced solid-state polymerization was carried at room temperature, in open air atmosphere and under vacuum condition. The obtained polymer, was soluble in methanol, but insoluble in water. The polymers were investigated by IR, UV, DP-MS and X-ray powder diffraction method to elucidate the mechanism of the polymerization. XllIt was shown that the radiation induced solid-state polymerization of 3-aminocrotonamide is most probably a free radical polymerization. The polymer was crystalline with melting point in the range of 245-255°C. The mechanism and assigned formulae of the polymer was studied by direct pyrolysis mass spectrometry method. The space group of the monomer and polymer was identified as P2 / m or P2 respectively and the unit cell parameters for monomer and polymer formed were almost identical.