Türkiye'de illerin sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerinin faktör analizi ve kümeleme analizi ile incelenmesi
Examınıng of socıa-economıc status development level of the admınıstratıve provınces ın Turkey wıth factor analysıs and cluster analysıs
  1. Tez No: 294054
  2. Yazar: ÜNZİLE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Faktör Analizi, Kümeleme Analizi, Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Düzeyi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Türkiye'de iller sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri açısından önemli farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmada, Türkiye'deki 81 ilin gelişmişlik düzeyleri tahmin edilme amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, demografik, eğitim, sağlık, ekonomik ve tarım değişkenleri kullanılmıştır. Analizde kullanılan değişkenler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kuruluşu yayınlarından alınmıştır. Faktör analizi sonucunda, demografik ve sağlık göstergeleri, tarım göstergeleri, istihdam göstergeleri, ekonomi göstergeleri ve eğitim göstergeleri şeklinde isimlendirilen beş faktör elde edilmiştir. İllerin, elde edilen bu faktörlerdeki faktör yüklerine göre sosyal ve ekonomik gelişmişlik açısından yerleri belirlenmiştir. Kümeleme analizi sonucunda, iller üç gruba ayrılmıştır. Birbirine en çok benzeyen iller aynı grup içersinde yer almıştır. Birinci grup en gelişmiş illeri, ikinci grup gelişmiş illeri ve üçüncü grupta gelişmemiş illeri göstermektedir. Bu bağlamda birinci grupta sadece İstanbul ili, ikinci grupta İzmir, Ankara, Kocaeli ve Bursa illeri ve diğer 76 ilde üçüncü grupta yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Theprovinceshaveshownimportantdifferences in terms of socio-economicsdevelopmentlevels. The main aim of thisstudy is toestimate of thedevelopmentlevels of 81 provinces of Turkey. Demographic, education, health, economicandagriculturelvariables is used in thisstudy. Factorandclusteranalysisthataremultivariatestatistical methodswereusedfortheestimates. Thefivefactorsnamed as demographic, health, economicandeducationindicatorswereobtainedfromfactoranalysis. Accordingtofactorweights, thelevels of socialandeconomicdevelopment of theprovinceshavebeenidentified. As a result of the cluster analysistheprovinceshavebeenclassified as threegroups, Theprovincesthatareverysimilartoeachothertookplacewithinthesamegroup. Thefirstgroup is composed of themostdevelopedprovinces, thesecondgroup is composed of developedprovincesandthethirdgroup is composed of undevelopedprovinces. Inthiscontext, in thefirstgroupthere is onlytheprovince of İstanbul, in thesecondgrouptherearetheprovinces of İzmir, Ankara, Kocaeli ve Bursa.Theremaining 76 provinces is in thethirdgroup.KeyWords:Factor Analysis, Cluster Analysis, Socio-Economic Development Level