Veri zarflama analizini kullanarak İller Bankası A.Ş. Bölge Müdürlüklerinin etkinliğinin ölçümü
Prediction of efficiency of The Bank of Provinces CO. Regional Directorates by using data envelopment analysis
  1. Tez No: 294055
  2. Yazar: BÜLENT ÇUHADAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA USTASÜLEYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: VZA, Toplam Etkinlik, Etkinlik Analizi, İller Bankası A.Ş. Bölge Müdürlükleri, DEA, Total Efficiency, Efficiency Analysis, Bank of Provinces Regional Directorates
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada veri zarflama analizi(VZA) kullanılarak 2009 yılı verileri itibarı ile İller Bankası Anonim Şirketi Bölge Müdürlüklerinin etkinliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Veri zarflama analizi, çok sayıda girdi ve çıktı olmasından dolayı organizasyonel karar birimlerinin göreli etkinliklerinin ölçülmesinin güç olduğu durumlarda kullanılan doğrusal programlama tabanlı bir tekniktir. Çalışmada girdi olarak, değerlendirmeye alınan Bölge Müdürlüklerinin toplam giderleri, personel sayıları ve sorumlu oldukları belediye sayıları dikkate alınmıştır. Çıktı olarak ise kontrollük gelirleri, faiz gelirleri kullanılmıştır. Daha sonra öncelikle Bölge Müdürlüklerinin etkinlik değerleri tespit edilerek etkin olmayan Bölge Müdürlüklerinin etkin sınıra ulaşmaları için neler yapmaları gerektiği potansiyel iyileştirme analizi ile araştırılmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, hem CRS hem de VRS yaklaşımına göre İstanbul Bölge Müdürlüğünün etkin olduğunu göstermektedir. Ayrıca araştırma sonucunda Ankara ve Kayseri Bölge Müdürlüklerinin en düşük etkinlik skorlarına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to prediction of efficiency of the Bank of Provinces Co. Regional Directorates by Data Envelopment Analysis (DEA) using 2009 data. DEA is a linear programming based technique for measuring the relative efficiency of organizational decision units where the presence of multiple input and outputs makes comparisons difficult. The inputs considered in the study are total expenses of the regional directorates which are regarded in this study, number employers and number of municipality in their responsibility. Checking incomes and rate incomes are used as outputs in the present study. Then the efficiency scores of the regional directorates are predicted previously and it has been investigated that how the ineffective regional directorates can be approached to effective limit by potential amelioration analysis. The results of this study show that regional directorate of İstanbul is effective by the approximations of both CRS and VRS. In addition, it has been obtained that the regional directorates of Ankara and Kayseri have lowest efficiency scores.