RTÜK-BTK ve Türksat'ın yaptırım uygulama yetkisi (Penal sanction) ve düzenleme yapma yetkisi (Regulation) bakımından incelenmesi ve sonuçları
RTÜK-BTK and Turksat?s authorities to impose penal sanction and examination and results in terms of their authorities to make regulations
  1. Tez No: 294116
  2. Yazar: YAVUZ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA K. ZABUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenleme Yapma, Yaptırım Uygulama, Kamu Tüzel Kişisi, Özel Hukuk Tüzel Kişisi, Regulation, Penal Sanction, Public Corparation, Corporate Body
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yapılmış olan bu çalışmayla düzenleyici kurumlardan olan RTÜK ve BTK'nınyetkileri ile yaptırım uygulama yetkisinin nasıl elde ettiklerini ve alınan bu yetkilerinnasıl uygulandığı hususları incelenmiştir. Bu üst kurulların düzenleyici işlemlerineuyulmaması halinde, uygulayacağı yaptırımları kime, neye göre ve nasıluygulayacağı hakkında bir inceleme yapılmıştır. Görünüşte bağımsız olarak görünenbu kurumların aslında bağımsız olmadıkları ticari alandaki kuruluşların ve siyasetinetki alanı içinde oldukları dikkati çeken başka bir unsurdur. Bunlarla birlikte ticarifaaliyette bulunmak üzere kurulan TÜRKSAT A.Ş.'nin yapısı ve hukuk niteliğihakkında bilgi verilmiştir. TÜRKSAT A.Ş. ticari faaliyette bulunmak amacıylakurulması nedeniyle diğer özel hukuk tüzel kişileriyle aynı statüde olup, herhangi biryaptırım uygulama ve düzenleme yapma yetkisi yoktur. Çünkü TÜRKSAT A.Ş. deBTK ve RTÜK'ün koymuş olduğu kurallar çerçevesinde faaliyette bulunan bir özelhukuk tüzel kişisidir. Daha açık ifadeyle TÜRKSAT A.Ş. kamu erkini kullanarakemredici nitelikte idari işlemler tesis etmeyen, ticari mahiyette karar alıp bukararlarını Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde uygulayan bir tacirdir.
Özet (Çeviri)
Regulatory institutions in this study have been made with the authority to imposesanctions BTK and RTUK how to get the authority they received and how thesepowers were applied aspects. Failure to comply with regulatory processes in theseupper boards, apply sanctions to whom, and how to implement what was a reviewabout. Seemingly regardless of the display of these institutions are not independent infact and commercial organizations in the field of politics within the domain ofanother factor that attracts attention. Together with these, established to carry outtrade activities Turksat A.Ş. is information about the structure and nature of law.Turksat AS and other corporate body in order to carry out trade activities due to theestablishment of contacts is the same status, there is no authority to impose sanctionsand editing. Because Turksat AS operating its issues in accordance with rules isregulated by BTK and RTÜK, is deemed as a legal person of private law. More clearwords, Turksat AS facility not using the power of the mandatory nature of publicadministrative procedures, decide to take the commercial nature of implementingthese decisions within the framework of the Turkish Commercial Code merchants.