Abo kan grubu uyumlu ve uyumsuz karaciğer nakli sonrası görülen enfeksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of infections after abo-compatible and incompatible liver transplantations
  1. Tez No: 294177
  2. Yazar: FİLİZ SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BAYINDIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ABO uyumsuz ve uyumlu karaciğer nakli, enfeksiyon, sağ kalım, ABO-incompatible and compatible liver transplantation, infection, survival
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve amaç: Karaciğer nakli, günümüzde akut karaciğer yetmezliği ve son dönem karaciğer hastalığında tek tedavi seçeneğidir. Yeni immünsüpresif ajanlar, çağdaş cerrahi teknikler, enfeksiyonların tanı, yönetim ve önlenmesindeki gelişmeler sayesinde organ nakli sonrası sağ kalım oranları giderek artmaktadır. Tüm gelişmelere rağmen, enfeksiyonlar nakil sonrası en sık görülen komplikasyonlar olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, organ bağışının az olması sonucu, uygun verici eksikliği bugün için en acil sorun haline gelmiştir. Organ sıkıntısı sebebiyle birçok organ nakli merkezi, ABO uyumsuz vericilerden nakil yapılması gibi, organ kabul kriterlerini genişletme yoluna gitmiştir. ABO uyumsuz karaciğer nakillerinden sonra enfeksiyon, rejeksiyon ve biliyer komplikasyonların sık görülmesine rağmen, acil durumlarda ABO uyumsuz karaciğer nakilleri tartışmalı da olsa yapılmaktadır. Enfeksiyonlar ve sağ kalım açısından karşılaştırma yapmak amacıyla merkezimizdeki ABO uyumsuz ve uyumlu karaciğer nakli alıcıları retrospektif olarak incelendi.Gereç ve yöntem: Organ Nakli Ekibi tarafından, Mart 2002 ile Ocak 2011 arasında nakil yapılmış toplam 16 ABO uyumsuz karaciğer nakli alıcısı çalışmaya alındı. Kontrol grubu olarak ABO uyumsuz alıcılardan bir önce ve bir sonraki toplam 32 ABO uyumlu karaciğer alıcısı seçildi. Her iki hasta grubunun nakil sonrası bir yıllık süreye ait bilgilerine hasta kayıtlarından ulaşıldı.Bulgular: ABO kan grubu uyumsuz karaciğer nakli alıcılarının 13 (%81,2)'ü erkek, 3 (%18,8)'ü kadın, ABO uyumlu alıcıların ise, 8 (%25)'i kadın 24 (%75)'ü erkekti (p=0,836). ABO uyumsuz alıcıların yaş ortalaması 46,7 ± 14,2 (yaş aralığı: 17-63), ABO uyumlu alıcıların ise 45,9 ± 11,9 (yaş aralığı: 20-71) olarak bulundu (p=0,627).Karaciğer nakli sonrası bir yıllık sürede, ABO uyumsuz hastaların 12 (%75)'sinde, ABO uyumlu hastaların ise 21 (% 65,6)'inde en az bir enfeksiyon atağı saptandı (p=509). Enfeksiyon atak hızı ABO uyumsuz grupta %175; ABO uyumlu grupta ise %113 olarak tespit edildi (p=0,262). Operasyon sonrası bir yıl içinde ABO uyumsuz hastaların 8' i (%50); ABO uyumlu hastaların 9'u (%28,1) kaybedildi (p=0,135). Her iki grupta mortalite ve enfeksiyon oranları yönünden fark saptanmadı. ABO uyumlu ve uyumsuz olan karaciğer nakil alıcılarında en sık Pseudomonas aeruginosa izole edildi.Sonuç: ABO uyumsuz karaciğer nakli alıcılarında operasyon sonrası komplikasyonlar daha fazla görülebilmektedir. Çalışmamızın sonuçları ise, enfeksiyon oranları ve sağ kalım bakımından ABO uyumsuz nakillerin ABO uyumlularla benzer olduğunu göstermektedir. Merkezler ve hasta grupları arasında komplikasyonlar açısından farklılıklar olmasına rağmen, verici havuzunu arttırmak amacıyla özellikle acil durumlarda ABO uyumsuz karaciğer naklinin enfeksiyöz komplikasyonları artırmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and background: Today, liver transplantation is a unique option in acute hepatic failure and end stage liver disease. Survival rates after liver transplantations have been increased by new immunosupressive drugs, advanced surgical techniques, and developments in diagnosis, management and prevention of infections. Despite all these developments, infections remain the most common complications after liver transplantations. However, as a result of organ donation is low, the shortage of suitable donors has become the most urgent problem today. Due to a shortage of organ donation, many transplant centers have chosen to expand the criteria for organ acceptance such as ABO-incompatible liver transplantation. Although infections, rejections, and biliary complications are common after ABO-incompatible liver transplantation, it has been conducted, albeit controversial, in emergency cases. In order to make comparisons in terms of infections and survivals, ABO-compatible and incompatible liver transplant recipients were analyzed, retrospectively.Materials and methods: Sixteen ABO-incompatible liver transplant recipients who were operated by Organ Transplant Team between May 2002 and January 2011, were included in the study. One before and after of the ABO-incompatible recipients, totally 32 ABO-compatible patients, were selected as a control group. All patients? data were recorded from hospital records.Results: Thirteen (81.2%) of the ABO-incompatible liver transplant recipients were male and three (18.8%) were females; 8 (25%) of the ABO-compatible recipients were female and 24 (75%) were men (p = 0.836). The mean age of the ABO-incompatible was 46.7 ± 14.2 years (range: from 17 to 63), of ABO-compatible recipients was 45.9 ± 11.9 years (range: from 20 to71), respectively (p = 0.627).For one-year period after liver transplantation, 12 (75%) of the ABO-incompatible recipients, and 21 (65.6%) of the ABO-compatible recipients had at least one attack of infection (p=509). The infection attack rate was 175% in ABO-incompatible group, and 113% in ABO-compatible group (p=0.262). Eight (50%) of the ABO-incompatible recipients and 9 (28.1%) of the ABO-compatible recipients were died within one year of transplantation (p=0.135). There was no difference in terms of mortality and infection rates in both groups. In both ABO-compatible and incompatible recipients, Pseudomonas aeruginosa was isolated most frequently.Conclusions: Post-operative complications can be seen more in ABO-incompatible liver transplantation recipients. The results of our study showed that infection rates and survival were similar in ABO-incompatible and compatible recipients. Despite the rate of complications may be different between centers and patient groups, it has been concluded that in emergency cases to extend the donor pool, ABO-incompatible liver transplantations cases may not increase the infectious complications.