Kronik hepatit b enfeksiyonu olan hastalarda serum kantitatif HBsAg düzeyi ile karaciğer histopatolojisi ve viral yük arasındaki ilişkinin araştırılması
Examination of relationship between serum quantitative HBsAg level and hepatic histopathology and viral load in patients with chronic hepatitis b infection
  1. Tez No: 294178
  2. Yazar: YASEMİN BALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NAMIDURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnaktif HBsAg taşıyıcılığı, Kronik Hepatit B, qHBsAg, Karaciğer, Histopatolojisi, inactive HBsAg carrier, chronic hepatitis B, qHBsAg, hepatic histopathology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişi kronik hepatit B'nin (KHB) neden olduğu siroz ve hepatosellüler karsinomadan ölmektedir. Son yıllarda serum HBsAg kantitasyonunun (qHBsAg), HBV enfeksiyonunun viral monitörizasyonunda kullabılabileceğine dair veriler artmaya başlamıştır. Bu çalışmada, KHB enfeksiyonunun çeşitli evrelerinde serum HBsAg miktarı ile hastaların HBV-DNA seviyesi, karaciğer fonksiyonları, karaciğer histopatolojisi ile ilişkileri araştırılarak qHBsAg'nin, bu parametrelerin bir göstergesi olup olamayacağını ve inaktif HBsAg taşıyıcılığı ile HBeAg negatif KHB'nin ayrımında kullanılabilecek bir marker olup olamayacağını araştırdık.Çalışma Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Aralık 2009- Haziran 2010 tarihleri arasında yapıldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD polikliniğine ve İç Hastalıkları AD Gastroenteroloji BD polikliniğine başvuran hastalar arasından seçildi. inaktif HBsAg taşıyıcısı 104 hasta ve KHB tanılı 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalarda serum qHBsAg düzeyleri Elecsys HBsAg II cihazı ile çalışıldı ve karaciğer biyopsisi ile birlikte histopatolojik değerlendirme yapıldı.İnaktif HBsAg taşıyıcı grupta orta-ağır derecede inflamasyon olan olgu sayısı 25 (%24) ve orta ve ağır fibrozis evresinde olan olgu sayısı 34 (%33) idi. KHB'li grupta orta-ağır derecede enflamasyon saptanan olgu sayısı 72 (%72) ve orta-ileri fibrozisli olgu sayısı 65 (%65) olarak bulundu. Serum qHBsAg, inaktif HBsAg taşıyıcılarında (5150.78 ± 8473.16 IU/ml) HBeAg negatif KHB hastalarına (7503.21 ± 8101.41 IU/ml) göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0.001). Bu çalışmada, serum qHBsAg düzeylerinin, inaktif HBsAg taşıyıcıları ile HBeAg negatif KHB hastalarını ayırmada, tanı koyma etkinliği araştırıldı. HBeAg negatif KHB hastalarında qHBsAg düzeylerinin tanı koyma etkinliği, orta derecede bulundu (c-istatistik: 0.695) ve tanıda qHBsAg 1625.0 IU/ml olduğunda (cut-off) sensivite %49, spesifite %80, pozitif olabilirlik oranı 1.65, negatif olabilirlik oranı 0.38 bulundu.İnaktif HBsAg taşıyıcıları ve HBeAg negatif KHB hastalarını ayırmada qHBsAg, ALT ve HBV-DNA düzeyleri ile birlikte kullanıldığında oldukça faydalı bir test olabilir. Serum qHBsAg düzeyleri KHB hastalarında karaciğer fibrozisi ile ilişkilidir. qHBsAg düzeyi arttıkça fibrozis şiddeti artmaktadır. İnaktif HBsAg taşıyıcılarındaki histopatolojik bulgular ilginç olarak beklenenden çok daha şiddetlidir ve inaktif HBsAg taşıyıcılığı eskiden kabul edildiği gibi masum bir süreç değildir.
Özet (Çeviri)
In the world, approximately one million people are dead due to cirrhosis and hepatocellular carcinoma, which are resulted from chronic hepatitis B (CHB) annually. In recent years, evidences indicating that serum HBsAg quantification (qHBsAg) can be used for viral monitorization of HBV infection have been increased. In this present study, we have investigated relationships between serum HBsAg amounts in various stages of CHB infection and HBV-DNA levels, hepatic functions and hepatic histopathology of patients; whether qHBsAg can be a marker for these parameters; and whether it can be used as a marker to differentiate between inactive HBsAg carrier state and HBeAg negative CHB.Inactive HBsAg carrier (n= 104) and CHB patients (n= 100), who applied to outpatient clinics of Infectious Diseases and Clinical Microbiology Department and Gastroenterology Section of the Department of Internal Medicine at the Medical School of Gaziantep University between dates December 2009 and June 2010, were enrolled into the study. Serum qHBsAg levels were studied with Elecsys HBsAg II device, and histopathological examination was performed by hepatic biopsy.In inactive HBsAg carrier group, number of cases with medium-severe inflammation was 25 (24%), whereas the number of cases with medium and severe fibrosis was 34 (33%). In CHB group, number of cases with medium-severe inflammation was 72 (72%), whereas the number of cases with medium and severe fibrosis was 65 (65%). Serum qHBsAg in inactive HBsAg carriers (5150.78 ± 8473.16 IU/ml) was significantly lower than that of in HBeAg negative CHB patients (7503.21 ± 8101.41 IU/ml) (p=0.001). In this present study, the diagnostic efficiency of serum qHBsAg levels in differentiating inactive HB Ag carriers from HBeAg negative CHB patients. Diagnostic efficiency of qHBsAg levels in HBeAg negative CHB patients was at medium level (c-statistics: 0.695) and when qHBsAg was 1625.0 IU/ml (cut-off), its diagnostic sensitivity was 49%, specificity was 80% and positive occurrence probability was 1.65 whereas negative occurrence probability was 0.38.qHBsAg can be a beneficial test to differentiate between inactive HBsAg carriers and HBeAg negative CHB patients when it is used with ALT and HBV-DNA levels. Serum qHBsAg levels are related to hepatic fibrosis in CHB patients. As qHBsAg level is increased, severity of fibrosis is also increased. Interestingly, histopathological signs in inactive HBsAg carriers are much more intense and inactive HBsAg carrier state is not an innocent process as it is used to be accepted previously.