Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin yoğun bakım ünitesinde en sık görülen mikroorganizmalar ve direnç paternleri
Most common microorganisms and resistance patterns in the intensive care unit of Tepecik Educational and Research Hospital
  1. Tez No: 294313
  2. Yazar: MELTEM HÖL KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜDÜCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım enfeksiyon etkenleri, Antibiyotik direnci, hastane enfeksiyonları, Intensive care infection agents, antibiotic resistance, nosocomial infection
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda en sık görülen hastane enfeksiyon etkenleri ve direnç paternleri retrospektif değerlendirmeye alınmıştır. 2008-2009 yılları arasında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi anestezi yoğun bakım ünitelerinde 48 saatten uzun süre kalan hastalar izlendi. Hastane enfeksiyonu tanısı `Centers for Disease Control and Prevention' (CDC) kriterlerine göre konuldu. Araştırmaya toplam 359 adet hastane enfeksiyonu etkeni alındı. Anestezi yoğun bakım ünitesinde enfeksiyonun sistemlere dağılımı incelendiğinde 79 adet Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonu (%22.07), 120 adet Ventilatör İlişkili Pnömoni (%33.52), 65 adet Santral Venöz İlşkili Kan Dolaşım Sistemi Enfeksiyonu (%18.16), 57 adet Laboratuvarca Doğrulanmış Kan Dolaşım Enfeksiyonu (%15.92), tespit edilmiştir. Yoğun Bakım Ünitesinde etken dağılımı gram-negatif etkenlerde Acinetobacter baumannii 113 adet (%31.56), Pseudomonas aeruginosa 60 adet (%16.76), Escherichia coli 46 adet (%12.85) en sık görülen 3 etkendir. Gram pozif etkenlerde Staphylococcus aureus 22 adet (%6.15), Enterococcus faecium 17 adet (%4.75), Enterococcus faecalis 6 adet (%1.68) en sık raslanan 3 etkendir. Candida türleri, diğer 36 adet (%10.06), olarak tespit edilmiştir. Gram negatif etkenlerde direnç paternelerine bakıldığında Acinetobacter baumannii; Amikasin %24, İmipenem %18, Meropenem%20, PİP-TAZO %17, Siprofloksasin %19, TMP-SMX %13, Pseudomonas aeruginosa; Amikasin %25, Gentamisin %17, İmipenem %14, Meropenem %16 PİP-TAZO %15, Sefepim %17, Seftazidim %16, Seftriakson %18 Siprofloksasin %16, TMP-SMX %20, Escherichia Coli; Amikasin %25, Ampisilin %24, Amok.Klavunat %11, Gentamisin %15, İmipenem %1, Meropenem %1, Nitrofrontoin %4, Oflaksasin %8, Penisilin G%0, PİP-TAZO %8, Sefozolin %11, Sefoperazon %10, Sefuroksim %12, Sefotaksim %15, Sefepim %18, Seftazidim %19, Seftriakson %13, Siprofloksasin %14, TMP-SMX %18, olarak bulunmuştur.Gram pozitif etkenlerde direnç paternleri incelendiğinde Staphylococcus aureus: Amikasin %14, SAM %8, Ampisilin %8, Amok.Klavunat %8, Eritromisin %11, Gentamisin %13, Klindamisin %9, Levofloksasin %9, Penisilin G %14, Tigesiklin %0, Teikoplanin %0, Vankomisin%0, Enterococcus faecium; Amikasin %25, Ampisilin %24, Gentamisin %16, Linezolid %1, Penisilin G %1, Siprofloksasin %22,Teikoplanin %4, Vankomisin %4, Enterococcus faecalis; Amikasin %6, Ampisilin %28, Linezolid %6, Penisilin-G %11, Siprofloksasin %11 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the most common microorganisms and resistance patterns in the patients who are in the intensive care unit of Tepecik Educational and Research Hospital are investigated between the dates 01.01.2008-31.12.2009 the patients who stayed in the intensive care unit of Tepecik Educational and Research Hospital more than 48 hours were followed as prospective. Hospital infection diagnosis were put according to `Centers for Disease Control and Prevention? (CDC) criteria. 359 hospital infection activities were taken. When the distribution of total between 2008 and 2009 at Tepecik Educational and Research Hospital intensive care unit was analyzed, 79 Urine System Infection Related with Catheter (22.07%), 120 Pneumonia Related with Ventilator (33.52%), 65 Blood Circulation System Infection Related with Central Venous (18.16 %), 57 Blood Circulation System Infection Confirmed by the Laboratory (15.92%), 2 Other Infections of Acute Respiratory (0,56%), 3 Pneumonia(0,84%), 1 Central Nerve System Infection (0.28%), 2 Skin Infection (0,56%), 3 Soft Tissue Infection (0.84%), 5 Decubitis Ulcer Infection (1.40%), 15 Surface Surgery Infection (4.19%), 2 Organ /Hiatus Type Surgery Infection (0.56%), 4 Blood Circulation Infection after Surgery Intervention Attempt (1.12%) were found. When Gram negative effects were investigated in the intensive care unit: 113 Acinetobacter baumannii (31.56%), 60 Pseudomonas aeruginosa (16.76%), 46 Escherichia coli (12.85%) are the most common three types. In Gram positive actives 22 Staphylococcus aureus (6.15%), 17 Enterococcus faecium (4.75%), 6 Enterococcus faecalis (1.68%) are the most common three types. Candida types, 36 (10.06%) were found. When resistance patterns in Gram negative effects were investigated: Acinetobacter baumannii; Amikacin 24%, Imipenem 18%, Meropenem20%, Piperacillin/Tazobactam 17%, Siprofloxcin 19%, Trimethoprim-sulfamethoxazole 13% Pseudomonas aeruginosa ; Amikacin 25%, Gentamicin 17%, Imipenem 14%, Meropenem16%, Piperacilin/Tazobactam 15%, Cefepime 17%, Ceftazidime 16%, Ceftriaxon 18%, Siprofloksasin 16%, Trimethoprim-sulfamethoxazole 20%, Escherichia coli; Amikacine 25%, Ampicillin 24%, Amoxycillin Clavulanate 11%, Gentamicin 15%, İmipenem 1%, Meropenem 1%, Nitrofurantoin 4%, Ofloxacin 8%, Penicilin G 0%, Piperacillin/Tazobactam 8% Cefazolin 11% Cefoperazone 10%, Cefuroksim 12%, Cefotaksim 15%, Sefepim 18%, Ceftazidime 19%, Ceftriaxon 13% Siprofloxcin 14%, Trimethoprim-sulfamethoxazole 18% were found. When resistance patterns in Gram positive effects were investigated: Staphylococcus aureus, Amikacine 14%, Ampicillin Sulbactam 8%, Ampiciline 8%, Amoxycillin Clavulanate 8%, Eritromicine 11%, Gentamicin 13% ,Clindamycin 9%, Levoflokcacin 9%, Penicilin G 14%, Tigecycline 0%, Teicoplanin 0%, Vancomycin 0%, Enterococcus faecium; Amikacin 25%, Ampicilin 24%, Gentamicin 16 %, Linezolid 1%, Penicilin G 1%, Siprofloxcin 22%, Teicoplanin 4%, Vancomycin 4%, Enterococcus faecalis; Amikacin 6%, Ampicilin 28%, Linezolid 6%, Penicilin G 11%, Siprofloxcin 11% were found.