Rat aortik primer vasküler düz kas hücre kültüründe yüksek glukozlu ortamda anjiyotensin ıı uyarımı ile oluşan hücre proliferasyonu üzerine resveratrolün etkileri
The effects of resveratrol on cell proliferation by angiotensin ii in high glucose media in rat aortic primer vascular smooth muscle cell culture
  1. Tez No: 294320
  2. Yazar: ARZU ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN YEŞİLKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Resveratrol, Anjiyotensin II, Vasküler Düz Kas Hücreleri, Resveratrol, Angiotensin II, Vascular Smooth Muscle Cells
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Diabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olan, pankreasın insülin salgısının veya etkisinin yetersizliği ile oluşan endokrin metabolik bir hastalıktır. Hipergliseminin uyardığı aşırı hücre proliferasyonu, diyabetik hastalıkların patogenezinde önemli bir rol oynar. Ang II ve yüksek glukoz, vasküler düz kas hücrelerinde proliferasyonu uyaran en önemli etmenlerdendirResveratrol, hücre proliferasyonunu inhibe edici etkisi olduğu düşünülen ve kardiyovasküler hastalıklarda koruyucu olan polifenolik bir bileşiktir.Bu çalışmada rat vasküler düz kas hücrelerinde, yüksek glukozlu ortamda, Ang II uyarımı ile artan hücre proliferasyonu üzerine resveratrolün etkileri ile bu proliferasyona aracılık ettiğini düşündüğümüz ERK1/2, Akt ve STAT3 protein fosforilasyonlarının inhibisyonu araştırılmıştır.Sonuçlarımızda resveratrolün normal ve yüksek glukozlu ortamda Ang II uyarımlı vasküler düz kas hücre proliferasyonunu inhibe ettiği saptanmıştır. Resveratrol özellikle yüksek glukozlu ortamda hücre proliferasyonuna aracılık eden Akt ve STAT3 protein fosforilasyonlarını da inhibe etmektedir. Bulgularımızda resveratrolün Ang II uyarımlı ERK1/2 fosforilasyonu üzerine inhibisyon etkisi saptanmamıştır. Resveratrolün, Akt ve STAT3 protein fosforilasyonunu inhibe etmesinden dolayı, vasküler düz kas hücrelerinde yüksek glukozlu ortamda Ang II uyarımı ile artan hücre hücre proliferasyonunu baskılamada etkili olduğunu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is an endocrine metabolic disease which is associated with cardiovascular diseases and is related to the deficiency of pancreatic insulin secretion or its effects. Hyperglycemic-induced high cell proliferation has an important role in the pathgenesis of Diabetes mellitus. Ang II and high glucose are the most important factors that induce proliferation in vascular smooth muscle cell.Resveratrol is a protective polyphenolic compound against cardiovascular diseases and is thought to inhibit cell proliferation.In this study, we investigated the effects of resveratrol on increased cell proliferation by Ang II in high-glucose media, and the inhibition of ERK1/2, Akt and STAT3 proteins phosphorylation which we thought mediate cell proliferation in rat vascular smooth muscle cells.Our results showed that resveratrol inhibits vascular smooth muscle cell proliferation induced by Ang II in normal and high-glucose media. Resveratrol especially inhibits Akt and STAT3 protein phosphorylation which mediate cell proliferation in high-glucose media. Resveratrol, on the other hand, has no inhibitor effect on ERK1/2 phosphorylation induced by Ang II. As a consequence, because resveratrol inhibits Akt and STAT3 protein phosphorylation, our findings indicate that resveratrol could be an effective agent to supress vascular smooth muscle cell proliferation induced by Ang II in high-glucose media.