Çoklu dişeti çekilmelerinin tedavisinde aselüler dermal matriks uygulaması üzerinde trombositten zengin plazmanın değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of platelet rich plasma on acelluler dermal matrix application in the treatment multiple gingival recessions
- Tez No: 294340
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÇETİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: multiple gingival recessions, ADM, PRP
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ADM, mukogingival cerrahi işlemlerinde subepitelyal bağ doku gibi otojen greftlerin yerine yaygın olarak kullanılan, insan kaynaklı bir allogrefttir. Yapılan farklı çalışmaların sonuçlarına göre, TZP yara iyileşmesi ve kök kapama tedavileri üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı ADM/TZP kombinasyonunun çoklu dişeti çekilmelerinde uygulanması ile elde edilen sonuçların klinik olarak değerlendirilmesi ve ADM/TZP grubuna ait sonuçların sadece ADM uygulanan grubun sonuçları ile kıyaslanmasıdır. Çalışmaya Sınıf Miller I veya II çoklu dişeti çekilmesine sahip 12 birey dahil edilmiştir. Operasyon öncesi, operasyon sonrası 3., 6., 9., 12. aylarda klinik parametreler kaydedilmiş, kök kapanması ve ataşman kazancı hesaplanmıştır. Her iki grupta da klinik parametrelerde, KAS, KDG ve kök kapanma yüzdelerinde olumlu gelişmeler sağlanmıştır. Ancak takip dönemlerinde her iki grup arasında istatistiksel olarak herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Kök kapama miktarları ADM ve ADM/TZP grupları için operasyondan sonra 6. ayda % 74.3 ve % 79.9 iken; 12. ayda % 66.7 ve % 73.9' dur. Klinik ataşman seviyesi kazancı pozitif kontrol ve test grubu için sırasıyla 6. ayda 3.0 mm, 3.2 mm; 12. ayda 2.7 mm, 3.2 mm olarak belirlenmiştir. Her iki yöntem de çoklu dişeti çekilmelerinin tedavisinde etkin bir tedavi methodudur. Sonuç olarak, elde edilen veriler değerlendirildiğinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Anahtar Kelimeler : çoklu dişeti çekilmesi, ADM, TZP
Özet (Çeviri)
ADM is an allograft of human dermis that has been widely used as a substitute for autogenous grafts in mucogingival surgeries. According to results of the different studies, PRP can provide positive contributions to the wound healing and treatment of the root coverage. The aim of this study is to evaluate the clinical results provided with the use of PRP/ADM combination and the compare the effectiveness of PRP/ADM combination with ADM alone in the treatment of multiple gingival recessions. Twelve patients with multiple Miller I/II recessions are included. Clinical parameters were recorded at baseline and at 3., 6., 9., 12. months. The root coverage and attachment gain were calculated. Clinical parameters, clinical attachment level, keratinized tissue width and root coverage were improved for both groups. However, there were no statistically significant differences between groups. The amount of root coverage % 74.3 for ADM, % 79.9 for ADM/TZP at 6th month; % 66.7 for ADM, %73.9 for ADM/TZP at 12th month. The clinical attachment level demonstrated a mean gain of 3.0 mm and 3.2 mm for the positive control and test groups after 6 months, 2.7 mm, 3.2 mm for the positive control and test groups after 12 months, respectively. The treatment of multiple gingival recessions with both of these methods may result satisfactory root coverage. In conclusion, there were no statistically significant differences between the groups.