Sporcuların kazanmaya yönelik algılarının incelenmesi
Assesment on winning- oriented perception of athletes
- Tez No: 294358
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZBAY GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, algı, kazanmak, Athletes, perception, winning
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı; sporcuların kazanmaya yönelik algılarını belirlemek, bu algıların sporcuların kişisel bilgilerinden elde edilen bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını karşılaştırarak, ortaya koymaktır.Çalışmaya, Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinden, tesadüfî (random) yöntemi kullanılarak seçilen 266 sporcu katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; ``Kişisel Bilgi Formu'' ve ``Kazanma Algısı Ölçeği (KAÖ)'' kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, sporcuların, kazanma algısı ölçeğinden aldıkları puanların, bireylerin; sporculuk yaşı, millîlik durumları, spordaki statülerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the winning-oriented perception of athletes, to put forward/present whether this perception differs or not after comparing them according to the variable independents obtained from the personal data of the athletes.266 athletes randomly selected from Ankara Gazi University School of Physical Education and Sports and Tokat Gaziosmanpaşa University School of Physical Education and Sports attended this study. In this study the ?Personal Data Form? and the ?Winning Perception Scale? (WPS) were applied as data collection tools.At the end of this study it has been identified that the athletes?s scores at the winning perception scale differ according to duration of being athlete, being a national athletes, statue at sport.