Kişiler Arası Bağımlılık Ölçeği'nin (Interpersonal Dependency Inventory) uyarlama çalışması
The adaptation of Interpersonal Dependency Inventory into Turkish language
- Tez No: 294414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, kişiler arası bağımlılık, bağımlılık ölçekleri, Dependency, interpersonal dependency, measures of dependency
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma kişiler arası bağımlılık eğilimini ölçen üç boyutlu Kişiler Arası Bağımlılık Ölçeğini Türk kültürüne uyarlamak amacıyla yapılmıştır. Uyarlama çalışması kapsamında ölçek Türkçe' ye çevrilmiş, geri çeviri yöntemi ile ölçeği geliştiren araştırmacılardan biri tarafından değerlendirilmiştir. İngilizce form ile Türkçe form arasındaki eşdeğerliği, Türkçe formun anlaşılabilirliği, yapı geçerliği, ölçüt bağıntılı geçerlik, test tekrar test güvenirliği ve iç tutarlılığı incelenmiştir.Araştırma, Çukurova Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesinin farklı bölüm ve sınıflarına devam eden 2405 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Türkçe formun anlaşılabilirliği 38, İngilizce ve Türkçe formun eşdeğerliği 42 öğrenciden toplanan veriler üzerinde incelenmiştir. Yapı geçerliğini incelemek amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında birinci örnekleme 750, ikinci örnekleme 528, üçüncü örnekleme 392 ve dördüncü örnekleme 383 öğrenci dahil edilmiştir. Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmaları 91 ve 99 öğrenciden oluşan iki farklı örneklemde; test tekrar test güvenirliği 14 gün arayla 82 öğrenciden oluşan bir örneklemde gerçekleştirilmiştir.Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini incelemek için yapılan çalışmalarda Türkçe formun ölçeğin orijinalindeki gibi üç faktörden oluştuğu ve dört madde dışında kalan 44 maddenin ölçeğin orijinal formunda yer alan faktörlere yüklendiği görülmüştür. Ölçeğin Türkçe formu üzerinde yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmaları sonucunda 44 maddeden oluşan Türkçe formun Türk kültürüne uygun olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to adaptate of Interpersonal Dependency Inventory, which evaluaten interpersonal dependency tendency to Turkish culture. Within the scope of adaptation study, the inventory was translated to Turkish and evaluated by one of the researchers with the method of back translation. The equivalence between English form and Turkish form, understandability of Turkish form, construct validity, criterion validity, test re-test reliability and internal consistency were examined.The research was conducted with the 2405 university students who attanded in different departments and grades of Çukurova University and Gaziantep University. The understandability of Turkish form was examined on data obtained from 38 students and the equivalance of English and Turkish form was examined on data gathered from 42 students. Within the scope of studies conducted with the aim of examining construct validity, 750 students are included in the first sample, 528 for the second, 392 for the third and 383 for the fourth. Criterion validity was assessed on data derived from two different samples consisting of 91 and 99 students and test re-test reliability was computed on data obtained from sample consisting of 82 students in a fourteen -day period.Results of studies conducted to measure reliability and validity of the scale showed that the Turkish form is made up of three factors like the original scale and that 44 items apart from the excluded four items were placed in the factors as in the original form. Having assessed the validity and reliability measures of the Turkish form of the inventory. It can be said that the Turkish form consisting of 44 items is appropriate for Turkish culture.