Yatılı ilköğretim bölge okulu ve ailesi yanında kalan sekizinci sınıf öğrencilerinin akran ilişkileri, sosyal destek algıları ve yaşam doyumlarının incelenmesi
The examination of social support perception and life satisfaction of 8th grade students that stay in regional boarding primary education school and with their family
- Tez No: 294420
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL SONAY GÜÇRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Akran İlişkileri, Algılanan Sosyal Destek, Yaşam Doyumu, Adolescence, Regional Boarding Primary Education Schools, Peer Relationships, Perceived Social Support, Life Satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, yatılı ilköğretim bölge okulu ve ailesi yanında kalan sekizinci sınıf öğrencilerinin cinsiyete göre akran ilişkileri, sosyal destek algıları ve yaşam doyumlarını incelemektir.Araştırmanın örneklemini, yatılı ilköğretim bölge okulları ve ilköğretim okullarının sekizinci sınıfına devam eden 625 ergen oluşturmaktadır. Çalışmada ergenlerin akran ilişkilerini incelemek amacı ile `Akran İlişkileri Ölçeği'; sosyal destek algılarını incelemek amacı ile `Çocuklar için Sosyal Desteği Değerlendirme Ölçeği'; yaşam doyumlarını incelemek amacı ile `Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği (Kısa Formu)' kullanılmıştır. İstatistiksel çözümlemelerde 2X2 çok yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; akran ilişkileri açısından kız ve erkek ergenler açısından farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Kız ergenlerin `Akran İlişkileri Ölçeği' nin `Bağlılık', `Güven ve Özdeşim', `Kendini Açma' ve `Sadakat' alt ölçeklerinden aldıkları puanların erkek ergenlerinkinden daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Araştırmada incelenen sosyal destek algısı değişkeni okul türü açısından farklılık göstermiş ve yatılı ilköğretim bölge okulunda kalan ergenlerin aile ve arkadaşlarından algıladıkları sosyal destek düzeyleri ailesi yanında kalan ergenlerinkinden daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca yaşam doyumu düzeyleri açısından, ergenlerin aile ve arkadaşlarından aldıkları yaşam doyum düzeyi farklılaşmazken, okuldan aldıkları yaşam doyumu düzeyleri incelendiğinde; ailesi yanında kalan kız ergenlerin okuldan aldıkları yaşam doyumu düzeylerinin, YİBO' ya devam eden erkek ergenlerinkinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate peer relationship, social support perception and life satisfaction of 8th grade students that stay in regional boarding primary school education and with their family on the basis of their sex.The sample of the study is made of 625 adolescents who keep on 8th class in regional boarding primary education school and in primary school. In the study, `Peer Relationship Scale? with the aim of examination of adolescents in their peer relationship, `Social Support Appraisals Scale for Children? with the aim of analysis on their perceived social support , and `Brief Multidimensional Students Life Satisfaction Scale? with the aim of looking over their life satisfaction are used. In statistical analyses, 2X2 multidimensional variance analysis are used.As a result of the study, it appears that there are differences in terms of peer relationship regarding to female and male adolescents. It is observed that the scores which female adolescents get from sub-scales such as `Loyalty?, `Confidence and Identification?, `Self Closure?, and `Obedience? of `Peer Relationship Scale? are higher than male adolescents. Perceived social support variable examined in the study differentiates in terms of a type of the school and the social support levels of the adolescents perceiving from their family and their friends who stay in regional boarding primary education school are higher than the adolescents who stay with their family. Moreover, in terms life satisfaction levels, whereas adolescents? life satisfaction level obtained from their family and their friends don?t differentiate, when examined their life satisfaction levels taken from the school, it is determined that female adolescents? ?staying with their family- life satisfaction levels getting from the school are better than male adolescents keeping on YİBO.