Kentte kalış süresi ve sekülerleşme: Seyhan örneği
Duration of staying in the city and the seculerization: Example of Seyhan
  1. Tez No: 294436
  2. Yazar: MEHMET FATİH GÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, kentleşme, kentlileşme, din, dindarlık, dindarlık boyutları ve sekülerleşme, City, urbanization, devoutness and seculerization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada, kentte yaşayan kişilerin kentte kalış süreleri ile sekülerleşmeleri arasında bir ilişkinin olup olmadığı analiz edilmiştir.Araştırmanın evreni Adana ilidir. Araştırmanın örneklemi ise Adana ilinin merkez ilçesi Seyhan'da ikamet eden 449 kişiden oluşmaktadır. Kişilerin tutum ve davranışlarını ölçmek amacıyla 24 soru ve 74 varyanstan oluşan anket formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 18 programından faydalanılmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde çalışmanın problemi belirtilmiştir. İkinci bölümde kuramsal ve kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi belirtilmiştir. Dördüncü bölümde bulgular gösterilip yorumlar yapılmıştır. Beşinci bölümde ise sonuç belirtilerek önerilerde bulunulmuştur.Çalışmada kişilerin kentte kalış sürelerinin, sekülerleşmeleri üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla alt boyutlar oluşturulmuştur. Yapılan analizler sonucunda kişilerin kentte kalış süreleri ile sekülerleşmeleri arasında bir bağ bulunmuştur. Bu bağın kişilerin kentte kaldıkları süreye göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between people?s duration of staying in citiy and their becoming secular was analyzed.Adana is the üniverse of research .the sample of research consists of 449 individuals residing in the central province of Adana Seyhan. The questionaire including 24 questions, 74 variance was performed in order to measure people's attitudes and behaviors. The program of SPSS 18 was used to analyze data.The problem of study was presented in the first part of the study.the theoretical and conceptual framework was established in the second part. The research method was specified in the third part. In the fourth part findings were pointed and comments were proposed. İn the fifth part the conclucion was stated and suggestions were presedent.In thıs study sub-dmension were constructed so as to measure the impact of people?s duration of staying in the ctiy opon their becoming seculer.In the result of this analyses a link was found between people?s durations of staying in the city with their becaming seculer.ıt was detected that link showed diffrences according to people?s duration of staying in the city.