Harezm Türkçesinden Kazakçaya hayvanlarla ilgili söz varlığı
From Khwarizm Turkish to Kazakh animal's vocabulary
  1. Tez No: 294435
  2. Yazar: SILA GEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEHAN DENİZ ABİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Harezm Türkçesi, Kazakça, hayvan adları, söz varlığı, kavram, kavram alanı, Khwarizm Turkish, Kazakh, animal names, vocabulary, concept, conceptual field
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 403
Özet
Bu çalışmada, Harezm Türkçesi metinlerinde hayvanlara ilişkin söz varlığı derlenmiş ve elde edilen veriler Kazakçanın yazı dili sözlüklerinde aranmıştır. Çalışmanın amacı, hayvan kavramından yola çıkarak Harezm Türkçesi ve Kazakçanın bu kavrama ilişkin söz varlığını ortaya çıkarmak; böylelikle hem tarihî hem de çağdaş Türk dillerinin söz varlığının aydınlatılmasına katkıda bulunmaktır.Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı, yöntemi, dönem ve eser tanıtımı ile söz varlığı, kavram ve kavram alanına ilişkin teorik bilgiler yer almaktadır.Çalışmanın ana kısmını oluşturan bölümler, Harezm Türkçesi metinlerinde geçen hayvan adlarını, hayvan kavramıyla ilgili sözcükleri, bu sözcüklerin tarihî ve etimolojik sözlüklerle Kazakçaya yansımalarını, Kazakçanın yazı dili sözlüklerindeki karşılıklarını ve konuyla ilgili çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilerin değerlendirmesini kapsamaktadır.Değerlendirme ve sonuç bölümünde, Harezm Türkçesinden elde edilen veriler ile bunların Kazakçadaki korunum düzeyleri ele alınmış, bu alandaki sayısal veriler değerlendirilmiştir. Çalışmada incelenen sözcüklerin birbirleriyle olan kavramsal ilişkileri üzerinde durulmuş, çıkarımlar tablolarla gösterilmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, vocabulary about animals in Khwarizm Turkish is gathered and the attainments were searched in Kazakh dictionaries. Aim is to put a way forward from animal conceptualization and reveal the Khwarizm Turkish and Kazakh vocabulary on subject, so contribute to enlighten the vocabulary of both historic and contemporary Turkish.Object, scope, method, process, presentations of the age and works and its vocabulary, notion and theory info about concept are given in the introduction part.Main parts of the work includes animal?s names in Khwarizm Turkish writings, words about animals, reflections of these words to Kazakh via historical and etymological glossaries, reciprocities in Kazakh dictionaries of spelling, and interpretation of data?s attained from related resources.In the part of evaluation and final, findings from Khwarizm Turkish and preservation levels of them in Kazakh argued out and numeric data?s evaluated. This work mostly asserted on conceptual relations among words searched and outputs have been showed in tables and commented.