Osmaniye ili Düziçi ilçesi halk kültüründe halk inançları, bayramlar ve törenler
People?s beliefs festivals and ceremonies of Düziçi town in Osmaniye
- Tez No: 294439
- Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ARTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osmaniye, Düziçi, Halk İnançları, Kandiller, Kutsal Aylar, Bayramlar, Törenler, Hac, Sünnet, Askere Gönderme, Yağmur Duası, Osmaniye, Düziçi, people belief, Kandil, holy months, festivals, Ceromoies, Hadj, circumcision, sending soldiers, prayer for rain
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 408
Özet
Bu çalışmada Osmaniye'nin Düziçi ilçesindeki halk inançları, bayramlar ve törenler konuları üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde Düziçi halkının geçiş dönemleri ve hayatın her alanında karşılaşılan halk inançları üzerinde durulmuştur. Bu bölümde ele alınan konularda yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan edinilen bilgilere dayalı inançların eski Türk kültürü ile ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.İkinci bölümde Düziçi halk kültüründe kandiller, kutsal aylar, dini ve milli bayramlar, törenler ve bunlarla ilgili halk inançları konularına yer verilmiştir. Bu bölümde de yazılı kaynaklardan edinilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan edinilen bilgilere dayalı adet ve inanışlara yer verilmiştir. Bölüm sonlarında değerlendirme yapılmıştır.Üçüncü Bölümde yerel kelimeleri kapsayan bir sözlük hazırlanmıştır ve emekli öğretmen Mehmet Yılmaz'ın Elif Ana'dan derlediği Düziçi halk söyleyişlerine yer verilmiştir.Bu araştırmanın sonunda Düziçi halk inançlarında eski Türk inançlarının izlerinin bulunduğu görülmüştür. İslamiyet'in etkisiyle bu izler bugünü şeklini almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, people?s beliefs, festivals and ceremonies of Düzici town in Osmaniye was evaluated.In the first part focused on the topic of transition period of the Düzici people and people?s beliefs is encountered in all life. Getting started with this issue, some information which was given from written sources was given with related subject. The main topic of this part, that is to reveal the link between ancient Turkish culture and collected data with people?s beliefs from Düzici peoples.In the second part, religious and national festivals, important religious days (kandil), holy months and festivals were evaluated of Düziçi people culture.Then the connection between them and religious festivals were examined under the title of festivals. This part contains both collected data with people?s beliefs from Düziçi and some written information with related subject.In the third part, some public sayings of düziçi obtained from Elif Ana by the retired teacher Mehmet YILMAZ.In this study, a mini dictionary was prepared and dictionary was containing of regional word of Düziçi. At the end of parts evaluation was done.As a result this study shows that Düziçi people?s beliefs are contain some ancient Türk belief and ancient Türk belief in duziçi folk culture was changed by Islamic effects at to present.