Konaklama işletmelerinde uluslararası standardizasyonun rolü ve Türkiye uygulamalarının analizi
The role of international standardization in accommodation enterprises and analysis of Turkish applications
- Tez No: 294463
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Standart, Standardizasyon, Konaklama Endüstrisinde Uluslararası Standartlar, Türk Konaklama Endüstrisi Temsilcileri, Standard, standardization, international hospitality management standards, Turkish hospitality industry representatives
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Çalışmanın temel amacı Türk Konaklama Endüstrisi temsilcilerinin uluslararası konaklama işletmeciliği alanında yaygın olarak uygulanan standartlar karşısındakini farkındalıklarının ve bu standartlara ne ölçüde uyduklarının saptanmasıdır. Çalışmada öncelikle alanyazın taraması yapılmış ve uluslararası konaklama işletmeciliği alanında yaygın olarak uygulanan standartların neler oldukları saptanmıştır. Alanyazın taraması sonucu bulgulanan ikincil veriler, araştırmacının uluslararası konaklama ve turizm işletmeciliği alanında uzun yıllara dayanan deneyim ve gözlemleri ile bütünleştirilmiştir. Bütünleştirilen bulgulardan yola çıkarak konaklama işletmelerinde halen görev yapan sektör profesyonelleri ve turizm işletmeciliği alanında uzman akademisyenlerin görüşleri de alınarak bir alan araştırması tasarlanmıştır. Alan olarak tüm Türkiye coğrafyasına dağılmış yedi siyasal bölge belirlenmiştir. Yapılandırılmış anket tekniği ile elde edilen veriler demografik ve çıkarımsal istatistik temelinde ele alınmıştır. Analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programı aracılığı ile yapılmıştır. Araştırmada ayrıca hipotez testlerine de yer verilmiştir.Çalışmada, Türk Konaklama Endüstrisi temsilcilerinin uluslararası konaklama işletmeciliği alanında uygulanan standartlarla ilişkili olarak önemli buldukları boyutlar Açıklayıcı Faktör Analizi yöntemi ile saptanmıştır. Elde edilen yeni faktörlerin Türk Konaklama Endüstrisine sağlaması umulan yararlar ve önem dereceleri profesyonel otel yöneticisi bakış açısı ile belirlenmiştir.Araştırma sonuçları Türk Konaklama Endüstrisi temsilcilerinin uluslararası konaklama işletmeciliği alanında yaygın olarak uygulanan standartlar karşısındaki farkındalıklarının orta, sahip olma açısından ise zayıf bir durumda olduklarını ortaya koymuştur. Bulgulanan standart boyutlarının; işgören emniyet ve güvenliğini arttıracağına, konuk emniyet ve güvenliğini arttıracağına, işgören verimliliğini arttıracağına; işgören bağlılığını arttırıp ve devir hızını düşüreceğine; konaklama işletmelerinin kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlayacağına ve konuk memnuniyetini arttıracağına inanıldığı, bununla birlikte Pazar payının arttıracağına ise inanılmadığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this Study is to state the awareness of the Turkish Hoteliers on Standardization in International Hospitality Industry and find out the degree and their compliance with these Standards. In order to attain the objectives of the Study, a Literature survey was made initially and the Standards relevant in International Hotel Management have been detected. The secondary data found through literature survey, had been unified with the experiences and observations of the researcher which he has gained on the sector of international hospitality and travel management. A field research then had been designed with the contribution of professionals and academics from the hospitality sector and findings of the literature survey. The survey has been administered on the seven politic zones of Turkey. Data collected through structured questionnaire were analyzed by the means of descriptive statistics, hypotheses tests and multivariate statistical tests. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) was used for the analyses.The factors considered important by the representatives of Turkish Accommodation industry on the international standardization have been explored by the means of explanatory factor analysis. The expected benefits of the new factors are then detected by the regard of the professional hoteliers.The study found that the hotel managers and the owners do have medium awareness of international standards that are relevant on hospitality industry whereas they have weak standardization. It is found that the hoteliers do believe the explored factors will enhance the security and safety of the personnel; the safety and security of the guests; the productivity; and the rate of retention of the staff and diminish their turnover; efficiency of the use of the resources; the satisfaction of the guests. It has also been found that the hoteliers do not believe that the standardization will enhance the share of market of their hotels.