Türkiye'de birey, ideoloji ve parti ilişkisinde sosyalist gelenek: Türkiye İşçi Partisi örneği
The socialist tradition in Turkey between the relation of individual, ideology and party: The case of Turkish Labour Party
- Tez No: 294470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT HAKKI AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Birey, İdeoloji, Parti, Sosyalizm, Individual, Ideology, Party, Socialism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Siyasi bir ideoloji olan Sosyalizm genel anlamda 19. yüzyıl Batı'da şekillenmiştir. Sosyalizm, tarihsel, düşünsel ve toplumsal açıdan ele alınarak Marx ve Engels'i tarafından sistematize edilmiştir. Sosyalizm dünyada birçok ülkede farklı olarak yorumlanmış, uygulanmış ve eleştirilmiştir. Türkiye sosyalizm 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde bir düşünce akımı olarak konuşulmaya başlamıştır. Fakat düşünsel olarak sosyalizmin tartışılması 1960'larda artış göstermiş ve sosyalizm Türkiye'de Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile kitleselleşmiştir. TİP 1965 yılında Türkiye'de sosyalist meclise giren ilk parti olmuştur. TİP, kapatıldığı 1971 yılına siyasal hayatında etkili olmuştur. 1975 yılında yeniden kurulan parti 1980 kadar legal, 1988 yılına kadar illegal olarak varlığını sürdürmüştür. TİP içerisinde yer alan kadrolar TİP'in sosyalist mirasını bireysel ve partisel anlamda sürdürmeye devam etmiştir. Bireyler sosyalist ideolojiyi ve partisel geleneği yaşamının parçası haline getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Socialism, which is a political ideology, has been shaped in 19th century. And it has shaped in the west societies most. Socialism has taken in historical, philosophycal and social point of view and it has been systematized by Karl Marx and Friedrich Engels. Socialism has been interpreted, applied and criticized by many countries in the world. Also in Turkey, Socialism has been started to criticize by people as an alternative Ottoman ideology in 19. century. But -as a philosophycal discussion- socialism has been started to ciriticise in 1960s more. And in this period it popularizated by ?Türkiye İşçi Partisi? (Turkish Labor Party). TİP, which funded in 1961, was effective in Turkish political history until 1971. The party has Reestablished in 1975 and it has been considered until 1988. The staff of the party continued to pursue their individual and party legacy. They become the socialism their individual ideology, their part of life and they stil believe in TİP?s ideology.