Türk kamu yönetimi reform sürecinde kamu hizmet sunumu: Değişim ve etkinlik bağlamında kamu hizmet standartları ve uygulamaları
Turkish public administration reform process in public service delivery: Public service standarts and practices in the context of change and activity
  1. Tez No: 294502
  2. Yazar: RUKİYE ÜLKÜ YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACER TUĞBA EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetiminde Reform, Verimlilik ve Etkinlik, Kamu Hizmet Standartları, Public Administration Reform, Productivity and Efficiency, Standards of Public Service
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kamu yönetimi mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işlemesi, toplumda meydana gelen değişim ihtiyacı ve beklentileri, uluslararası düzeyde ortaya çıkan dönüşümü karşılamasına bağlıdır. Değişim ve dönüşüm yeniden yapılanma çalışmaları ile gerçekleştirilir. Kamu yönetiminde ortaya çıkan yeniden yapılanmanın temel belirleyicisi yönetimde etkinliği ve verimliliği sağlamaktadır.Geleneksel bürokratik örgütleme, yönetimin kronikleşen sorunlarının kaynağıdır. Etkin ve verimli bir yönetim sistemi için özel sektör uygulamalarının kamuya uyarlanabilirliğini savunan yeni kamu yönetimi anlayışı ihtiyaç duyulan paradigmanın adıdır. Bu anlayış devletin kamu hizmetlerinin sunum sürecinde çeşitli araç ve yöntemlerle küçültülerek etkin bir yapıya kavuşmasını, kaliteli, vatandaş odaklı, yönetişim ilkeleri doğrultusunda düzenlenmesini amaç edinir.Bu kapsamda ülkemizde hesap verebilir, vatandaş beyanına dayanan, şeffaf bir kamu yönetimi oluşturmak; kamu hizmetlerinin hızlı, basitleştirilmiş, düşük maliyetli bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak üzere, idarenin uyması gereken usul ve esasları düzenleyen kamu hizmet standartları oluşturulmuştur.Merkezi ve yerel düzeydeki kamu kurum ve kuruluşlarının kamu hizmet standartları ile birlikte kurum bazında oluşturdukları tabloları örneklendirilmiştir. Bu çerçevede kamu hizmet sunumunda meydana gelen değişiklikler ve diğer ülke uygulamaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Proceed of Public administration mechanism in a healthy way depends on supplying needs and expectation of community occurred, transform appeared in international footing. Variation and transformation materialize with reconstruction efforts. Basis significative of reconstruction appearing in public administration is maintaining the efficiency and fertility in governance.Traditional bureaucratic organization is the resource of chronic problems of management. Understanding of the new public management which defends feasibility of private sector practice is the name of paradigm needed for an effective and efficient management. This understanding in the process of public service presentation aspires retrieving an effective structure by being reduced with various tools and methods and being arranged through the quality, citizen-oriented management principles.In this content, to form a clear public administration based on the declaration of citizen in our country, to ensure fast, simplified and low cost public services, public service standards were formed which organize the procedures and principles which can be followed.Statements formed of central and local public institutions and organizations public service standards with the basis of institution were illustrated. In this context, resultant changes in public service presentation and application of other countries were investigated.