Tüccarzade İbrahim Hilmi'de modernleşme
Modernization in Tüccarzade İbrahim Hilmi
- Tez No: 294501
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İbrahim Hilmi, Modernleşme, Milliyetçilik, Milli Ekonomi, İttihat Terakki, Ibrahim Hilmi, Modernization, Nationalism, National Economy, Ittihat Terakki
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İbrahim Hilmi Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşamış, yayıncı ve yazardır. II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı Devleti'nin yeniden eski parlak günlerine dönebilmesi için maddi ve manevi alanda çözümler sunmaya çalışmıştır.Osmanlı Devleti'nin kurtulması için modernleşmeyi gerekli göre İbrahim Hilmi, Batı'nın kötü ahlakının alınmasına karşı çıkmaktadır. Yazılarını Balkan Savaşlarından sonra yazan İbrahim Hilmi'de milliyetçilik akımının etkileri hissedilmektedir. Siyaset, eğitim, ordu, kültür ve edebiyat, kadın, gençlik, aile, din, ekonomi alanlarında görüşler ortaya koyan İbrahim Hilmi'nin görüşleri İttihat ve Terakki tarafından savunulan görüşlerle uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
Ibrahim Hilmi lived in the late Ottoman period and the early years of the republic, the publisher and author. II. Mesrutiyet Period of the Ottoman Empire again return to the old glorious days worked to provide solutions for the material and the spiritual realm.According to the necessary modernization of the Ottoman Empire to escape Ibrahim Hilmi, West opposes the reception of bad morals. Entries after the Balkan Wars by Ibrahim Hilmi felt the effects of nationalism movement. Political, educational, military, culture and literature, women's, youth, family, religion, opinions setting out the areas of economics advocated by Ibrahim Hilmi opinion in keeping with views of ?Ittihat ve Terakki?