Mehmet Şemseddin Günaltay'ın laiklik anlayışı
Conception of laicism in Mehmet Şemseddin Günaltay
  1. Tez No: 294524
  2. Yazar: ALAADDİN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Şemseddin Günaltay, laiklik, sekülarizm, din, egemenlik, TBMM, CHP, Gunaltay, secularism, laicism, religion, sovereignty, TBMM (Grand National Assembly of Turkey), CHP (Republican people?s Party)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye'nin demokratik ve laik bir yönetimi benimsemesini, tıpkı aydınlarının ve yöneticilerinin olduğu gibi modernleşme sürecini de selefi Osmanlı İmparatorluğundan tevarüs etmiş olduğu bir miras olarak değerlendirmek gerekir. Türkiye'nin genel anlamda Batılılaşması ve yönetimde laiklik merkezli dindışı bir yapıyı benimsemesi bugün bile ülke içerisinde tam manasıyla kavranmış ve sindirilmiş olmaktan uzaktır. Türkiye'nin laik ve yüzünü Batıya çevirmiş yapısının anlaşılması için Türkiye'nin kuruluşu ile Osmanlı'nın yıkılışı arasındaki sürecin iyi bilinmesi gerekmektedir. Mehmet Şemseddin Günaltay'ın hem Osmanlı'nın son döneminde ülkenin bilim ve siyaset alanında yükselmiş önemli bir konumda bulunmuş olması, hem de yeni Devlette başta sistemin meşruiyetinin bilimsel alanda tesisi ile bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından görevlendirilmiş olması ve siyasette de başbakanlığa kadar yükselmesi, Türk laikleşmesinin anlaşılması konusunda Günaltay'ı son derece önemli kılar.Bu çalışma Türkiye'nin laikleşme sürecini ve Günaltay gibi önemli bir değerin laiklik bağlamında duruşunu ve görüşlerini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda giriş kısmında laiklik ile ilgili temel kavramlar ve Türkiye'nin laikliğe geçiş süreci ele alınmıştır. Birinci bölümde Günaltay'ın hayatı ve eserleri İkinci bölümde ise Günaltay'ın laiklik görüşü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Adoption of a democratic and secular government in Turkey should be considered as a successive legacy inherited from previous Ottoman Empire as in case with its process of modernization and its administrative and intellectual establishment. However Turkey?s westernization and its adoption of a non-religious, laicism centered structure is still far away of being thoroughly understood and applied. At this point, period between the foundation of modern Turkey and the collapse of Ottoman Empire is to be adequately researched. Having said that, Mehmet Semseddin Gunaltay can be viewed as personalization of this process or change over. On the one hand, he is one of the most ambitious young politician in late Ottoman time and on the other handone of the most prominent political figures in the early years of the republic afterwards. This dissertation appears to deal with Gunaltay?s secularistic opinions and his general role and contributions to Turkey?s secularization.