Geri Dön

Kur'an'da küfrün karşıtı olarak şükür

Thankfulness in the Kur?an as a contrary of denying

  1. Tez No: 294525
  2. Yazar: BİLAL GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF IŞICIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şükür, Küfür, İman, Hamd, Zikir, İnkâr, Nankörlük
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214

Özet

Kur'an-ı Kerim'e baktığımızda, kâinatın, insanların ve tüm varlıkların yaratılmasının en mühim neticelerinden birisinin şükür olduğunu, insanoğlu olarak bizim, verilmiş bir şükür sözünün sonucu olduğumuzu ve ta yaratılışımızdan itibaren varlığımızın ve tüm sahip olduklarımızın Allah'ın bir nimeti olduğunu ve bunun da yine şükrü gerektirdiğini anlarız. Şükür, Allah'ın insana bahşettiği sayısız nimetin etkisinin insanın dilinde itiraf, şükür sözcükleri ve övgü olarak, kalbinde muhabbet, saygı ve iman olarak, organlarında da itaat, boyun eğme ve ibadet olarak ortaya çıkmasıdır. Bir başka deyişle şükür, nimete muhatap olan insanın, kavli, fiili ve kalbi olarak nimetin karşılığını vermeye çalışmasıdır.Küfürün de, bir şeyin üzerini örtmeden, nimetlere karşı yapılan nankörlüğe, inanılması gerken şeylere inanmamaktan şirk, nifak ve inkâra kadar imanın karşısında bulunan tüm kavramları içine alan bir anlam dairesi vardır.Şükür-küfür karşıtlığı kendilerine yüklenen manalara göre farklılık arz etmektedir. Şükür, iman manasıyla, nimetlere şükür manasıyla, nimeti açığa çıkarma manasıyla küfrün zıddı olurken, küfür de inkâr manasıyla, nankörlük manasıyla ve bir şeyi örtme, gizleme manasıyla şükrün zıddı olmaktadır. Nankörlük veya kelime manasında kullanılan küfür, yaygın anlayıştaki şükrün karşıtı olurken, iman manasında kullanılan şükür, yaygın anlayıştaki küfrün karşıtı olmaktadır. Aynı şekilde lügavi olarak ta şükür ve küfür zıtlık arz etmektedir. Bu çalışmada da bu zıtlık ortaya konulmaya çalışılmaktadır.

Özet (Çeviri)

When we look at the Holy Kur?an we see that one of the most important results of the creation of üniverse, people and all beings is the thankfulness and we as humanbeings are results of given thankfulness statement and our beings and all things we have from the beginning of creation are blessings of Allah and we see again that this necesities thankfulness. Thankfulness is appearence of effect of many belessings which Allah gives to human as a confession, thankfulness and eulogy at the human tongue and as a love, respect and faith at the human heart and as an obedience, submitting and warshipping at the human organs. İn the other saying thankfulness is human?s working to give the contrary of belessings by his tongue, hand and heart.For upace of denying meaning which covers many concepts from hiding a thing to ungratefulness against blessings and from denying the things should be believed to all concepts against faith like two-facedness and faithless.Thankfulness ? denying contrary seems different according to the meanings given to them. Thankfulness is the opposite of denying with its faith, thankfulness for blessings and appearing the blessings meanings. Denying is the opposite of thankfulness with its denying and hiding a thing meanings. Ungratefulness or denying which is being used in dictionary meaning is the opposite of thankfulness which is beins used widespread. On the other side thankfulness which is being used as a faith meaning is the opposite of denying which is being used widespread. İn the same way thankfulness and denying are opposites of each other in the longuage.KeyWords: Thankfulness, Denying, Faith, Thank, Mention, Deny, Ungratefulness.

Benzer Tezler

  1. Kur'an'da küfür ve gulüv ilişkisi

    Kufr - gulüv relationship in the holy quran

    DORAYD ABDULKADER ABU BAKR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinGaziantep Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KESKİN

  2. Kur'an'da kafirlerle ilgili teşbih ve temsiller

    Analogies and metaphors in the Holy Quran on disbelievers

    HASAN SEVİM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    DinNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. SAİT ŞİMŞEK

  3. Kur'an'da küfür kavramı ve boyutları

    Kufur concept and dimensions in the Qur'an

    MECİT AMİL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinSivas Cumhuriyet Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TALİP ÖZDEŞ

  4. Kalbi arındırmada Kur'ânî yöntem

    The Qur'anic method for purifying the heart

    MEHMET SANİ AKIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    DinDicle Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET YUSUF HAKLI

  5. دراسة موضوعية تحليلية حول المقاصد الشَّرعيَّة وتطبيقاتها في سورة مُحَمَّد

    Dirâse mevdû'iyye, tahliliyye havle'l-Mekâsidi'ş-Şer'iyye ve tetbikâtihâ fi sûreti Muhammed an objective, analytical study on the legal purposes and their applications in surat Muhammed

    FARHAN HAWI AHMED AHMED

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2020

    DinVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Tefsir Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDULBAKİ GÜNEŞ