Fatma Âliye'de felsefe ve kelam
Fatma Âliye's philosophy and kalam
  1. Tez No: 294526
  2. Yazar: MEHMET KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fatma Aliye Hanım, Felsefe, Kelam, Fatma Aliye Hanım, Philosophy, Kalam
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Fatma Aliye Hanım (1862-1936) Tanzimat Döneminde felsefe yazan ilk ve tek kadın olarak son dönem Osmanlı düşüncesinde oldukça önemli bir isimdir. Fatma Aliye sadece felsefeyle ilgilenmemiş, edebi tarihi ve toplumsal alanlarda da kalem oynatmış bir aydındır.Fatma Aliye felsefi ve kelami düşüncelerini genel olarak iki müstakil eserde ortaya koymuştur. Bu eserleri Tetkîk-i Ecsâm ve Terâcim-i Ahvâli Felâsife. Çalışmamız bu iki eser üzerinden yürütülmüştür.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Fatma Aliye'nin hayatı ve eserleri, ikinci bölümde felsefi görüşleri, üçüncü bölümde kelami görüşleri üzerinde durulmuştur. Yazar görüşlerini ortaya koyarken daha çok inanç kriterlerini ön planda tutmuştur.Sonuç olarak Fatma Âliye Hanım'ın kendi dönemi içerisinde Türk düşüncesinin canlılığının korunması bakımından önemli çalışmaları olmuştur. Yaptığı çalışmalar ona son dönem Türk düşüncesi içerisinde müstesna bir mevki kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Fatma Aliye Hanım, who is the first and only woman studying philosophy in Tanzimat Period, is a quite important name for the last period of Ottoman philosophy. Fatma Aliye was not only interested in philosophy but also she was an intellectual who wrote in the fields of literature, history and social sciences.Fatma Aliye presented her ideas related to the philosophy and kalam in two independent works in general. These works are Tetkîk-i Ecsâm ve Terâcim-i Ahvâli Felâsife. Our study is based on these two works.The thesis has three parts. In the first part Fatma Aliye?s life and her works, in the second part her philosophical ideas and in the third part her ideas related to Kalam are elaborated. The author mostly prioritized belief criterion while producing her ideas.Consequently, Fatma Aliye Hanım had important studies in terms of maintaining the brightness of Turkish philosophy in her own period. Her studies let her gain an especial status in the last period of Turkish philosophy.