Sınıf yönetiminde öğretim elemanlarının iletişim davranışlarına ilişkin öğrenci görüşleri: Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi örneği
Student views about communication behaviors of the academic staff on class management: Selçuk University Faculty of Theology case)
- Tez No: 294613
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim elemanı, öğrenci, davranış, sınıf yönetimi, iletişim, Academic staff, student, behaviors, classroom management, communication
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırmanın amacı, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin öğretim elemanlarının iletişim davranışlarına ilişkin görüşlerini belirlemektir.Araştırma iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde Sınıf yönetimi ve İletişim konusu ve bunlarla ilişkili konular üzerinde durulmuştur.İkinci bölümünde ise, Samsa (2005) tarafından hazırlanan ?Öğretim Elemanlarının İletişim Davranışlarını Ölçme? envanterinin öğrencilere uygulanması sonucu elde edilen bulguların analizleri yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini 2009?2010 Eğitim-Öğretim yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenim görmekte olan 550 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin analizinde ?betimsel istatistik teknikleri?nin yanında, ?t-testi?, ?Tek Yönlü Varyans Analizi? ve ?Tukey testi? kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.Sözlü, sözsüz, yazılı, dinleme alt boyutlarına göre yapılan analiz sonuçlarından elde edilen bulgular şöyledir;Öğrenciler, öğretim elemanlarını zaman zaman konuşmalarında sıkıcı olmanın ve yoruma elverişli cümleler kurmanın dışında sözlü iletişimde başarılı bulmaktadırlar.Öğrenciler, öğretim elemanlarının çoğunu jest ve mimiklerini kullanmakta ve öğrencilerle yakın temas kurmakta başarısız bulmakla birlikte sözsüz iletişimin diğer alanlarında başarılı bulmaktadırlar.Öğrenciler öğretim elemanlarını yazılarında zaman zaman görünen gereksiz tekrarlar ve okuyucunun yeterlilik düzeyinin üzerinde verilen mesajlar hariç yazılı iletişimde de başarılı görmektedir.Öğrenciler öğretim elamanlarını dinleme konusunda diğer alanlara oranla daha zayıf bulmaktadırlar. Öğrencilere göre öğretim elamanlarının çoğu, çoğu zaman dönüt ve empatik dinlemede başarısızdırlar.Öğrenci algısına göre iletişim yargılarına ilişkin öğretim elemanı sıklığı ortalaması öğrencinin cinsiyetine, mezun olduğu lise türüne, ikamet yerine, babasının eğitim düzeyine, annesinin çalışma durumuna ve ailesinin aylık gelir düzeyine göre farklılık göstermezken, sınıfına, öğrenim programına, bölümüne ilişkin memnuniyet düzeyine, annesinin eğitim düzeyine ve fakülte tercih sebebine göre farklılık göstermektedir.Öğrenci algısına göre iletişim yargılarına ilişkin uygulanma sıklığı ortalaması ise öğrencinin cinsiyetine, bölümüne ilişkin memnuniyet düzeyine, mezun olduğu lise türüne, ikamet yerine, annesinin eğitim düzeyine, babasının eğitim düzeyine, annesinin çalışma durumuna ve ailesinin aylık gelir düzeyine göre farklılık göstermezken, sınıfına, öğrenim programına, fakülte tercih sebebine göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the students? opinions towards communication behaviors of academic staff in classroom management working for Selcuk University Teology Faculty.This study contains two parts.The first part of study is classroom management and communication.İn the second part we analized the data collected. The research was conducted by means of survey method and its data was collected through a survey entitled ?the students? perceptions and expectations towards communication skills and behaviors of academic staff? which was developed by Samsa (2005).The research sample was composed of 550 students attending Faculty of Teology during 2009-2010 academic year.The data collected has been analized by SPSS (Statistical Package for the Social Sciences).In the analysis of data ANOVA statistic technique, t-test, tukey test, in paired comparisons independent t-test are used. The significance level was considered as 0.05.After analyzing the data collected, the following findings have been reached;Students, approve that academic staff has a successfull communication except time to time being boring speechs and using commentable sentences.Students, approve that most of the acedemic staff are unsuccesfull in using gestures and close contact with students but they approve that they are succesfull in other areas of the nonveerbal communication.Students, approve that acedemic staff are succesfull except time to time unnecessary repetitions in their articles and messages over the the readers level of proficiency.Students, approve that acedemic staff are weak on listening as to the other areas. According to the students most of the academic staff are oftenley unsuccesfull in feedback and emphatic listening.The average prevalence of academic staff on communication judgements to student perceptions do not differs according to the student?s gender, type of high school graduation, place of residence, father?s education level, mother?s employment status and monthly family income levels but it differs according to the class, educational program, the level of satisfaction, his mother?s educational level and faculty preference reason.The average frequency of communication in the implementation of judgements in student perceptions do not differs according to the student?s gender, level of satisfaction of the section, the type of high school graduation, place of residence, mother?s education level, father?s education level, mother?s employment status and monthly family income levels but it differs according to the class, educational program and faculty preference reason.